dijous, 4 de desembre del 2014

La Biomimètica

La natura sempre va un pas per endavant   

La biomimètica és l’estudi de l’estructura i la funció de sistemes biològics com a models per al disseny i l’enginyeria de materials i màquines.

Durant els darrers anys la ciència ha creat estructures basant-se en els éssers vius, perquè s'ha vist que la “tecnologia animal” en molt casos és molt millor que els propis invents creats pels humans. Alguns exemples:
  • Banyadors de competició: s'ha imitat el model de la pell dels taurons per la seva qualitat aerodinàmica dins de l’aigua.
  • L'Edifici Eastagate Centre de Harare: està dissenyat seguint el model dels termiters.
Edifici Eastgate

Actualment s’està intentant crear un adhesiu molt fort basat en la planta de les potes dels geckos. Aquests animals aconsegueixen fer servir els febles enllaços que hi ha entre molècules, anomenades forces de Van der Waals, i tenen una propietat que crida l’atenció: es poden adherir a qualsevol superfície, fins i tot en la més polida, com podria ser un vidre. Podem considerar que per a cada 40 cm2 es poden aguantar uns 300 Kg.

Si s'aconsegueix imitar l’adhesiu natural dels geckos, podríem veure en el món real guants i sabates com els d'Spiderman.
Gecko enganxat en una paret
D’altra banda, la NASA està interessada a equipar els seus astronautes amb peces de roba amb un teixit similar. Així doncs, si aquest producte sortís al mercat, segurament el belcro passaria a la història, perquè el "geckoadhesiu", amb menys superfície, pot aguantar molt més pes. 

Per fi ens hem adonat que els millors avenços científics estan al nostre voltant, a la natura.

Albert Arilla i Arnau Martínez

1 comentari:

  1. Molt interessant l’article……sembla que la societat avançaria molt més de pressa si es fixés en la natura en lloc de donar-li l’esquena, oi? ;)

    ResponElimina

Deixa la teva opinió