dimarts, 25 d’abril de 2017

La Corrupció espanyola

Actualment,  Espanya ocupa la posició trenta-sis, d'entre els cent-seixanta vuit països analitzats, amb  més corrupció del món, amb casos importants com el d' alguns polítics (bona part del Partit Popular), el cas del Palau de la Música a Catalunya, l'escàndol del 3%...

El cas Palau

Fèlix Millet i Jordi Montull

El Cas Palau va començar a mans dels ex-responsables del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull. L'any 2011 es va iniciar una investigació pel presumpte pagament de comissions de la constructora Ferrovial a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la institució cultural, a canvi de l'adjudicació d'obra pública. El CDC té la seva seu embargada a l'espera de sentència perquè es considera a aquest partit responsable del desviament de 3,3 milions d'euros. En aquesta investigació judicial pel presumpte desviament de fons del Palau, ja gairebé enllestida, hi ha imputades una vintena de persones, entre les quals els saquejadors confessos del Palau, però també càrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), com el seu extresorer Daniel Osàcar o l'ex-secretari de Comunicació de la Generalitat Marc Puig, així com un exdirectiu de la constructora Ferrovial.

Futbol, paradissos fiscals i justícia en desequilibri


A Leo Messi i a Cristiano Ronaldo se'ls acusa d'haver pagat menys impostos del que els tocaria. 

En el Cas del crack blaugrana, un tribunal ja l'ha condemnat per frau fiscal i li ha imposat una pena de 21 mesos de presó. Però, més enllà de la coincidència en el tipus de delicte, hi ha diferències importants en el tractament mediàtic i judicial dels dos casos, així com en les quantitats defraudades. 

Segons les informacions publicades pel diari El Mundo, Cristiano Ronaldo hauria amagat a Hisenda 150 milions d'euros a través de paradisos fiscals, i en canvi a Messi se'l va condemnar per evadir-ne 4'1. En el cas del crack blaugrana, el frau que va cometre el pare de Lionel Messi  va tenir lloc entre el 2007 i el 2009, mentre que el davanter del Real Madrid hauria amagat els ingressos en concepte de drets d'imatge des del 2009 fins al 2015. A més a més, la justícia també ha tingut una actitud diferent davant dels dos escàndols. A Messi la Fiscalia el va investigar i el va asseure al banc dels acusats. L'advocada de l'Estat Marta Silva, exmembre de la Junta de Florentino Pérez, va jugar un paper destacat en tota l'operació. Ara, però, no ha mogut cap fil per investigar a Cristiano Ronaldo i, de fet, el ministeri de Justícia l'ha rellevat del càrrec. En qualsevol cas, l'origen del procés contra Messi es va obrir arran d'una investigació d'Hisenda. Si, finalment, s'actua contra Cristiano Ronaldo, no haurà estat per la diligència de l'Agència Tributària, sinó per les informacions fetes públiques pels mitjans de comunicació.

Els escàndols esquitxen la política


Luís Bárcenas
Com hem explicat anteriorment, el Partit Popular (PP) és un dels principals partits espanyols amb més corrupció. El de Bárcenas és un dels casos de presumpta corrupció política que investiga el delicte de finançament il·legal del PP.  Aquest cas sorgeix el 30 de gener de 2013, a partir de la publicació a la premsa dels anomenats papers de Bárcenas.


A Suïssa, J.L.Bárcenas hi va arribar a intervenir 17,5 milions, tot i que va arribar-hi a acumular 48,2 milions d'euros. De Suïssa es va moure als EUA, les Bermudes, Alemanya, Argentina, Panamà i sobretot, Uruguai, des d'on ha tornat a moure-ho. Només als EUA, pot amagar 3,1 milions d'euros. Finalment té una fiança pendent de responsabilitat civil de 42,3 milions i Hisenda li reclama en pagaments d'impostos altres 11,5 milions d’euros.

Podríem continuar la llista de la corrupció. És llarga, lamentablement. 
Potser en un altre article...

Nil Amill i Benet Batlle

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió