dijous, 26 de març del 2015

Des d'Hiroshima fins a Granollers



Núvol de l'explosió
sobre Hiroshima 
Els bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki, el dia 6 d’agost de 1945 a Hiroshima i el dia 9 d’agost  a Nagasaki, foren produïts pel govern dels Estats Units, per ordre del president d’ aquell moment, Harry Truman, després que els dirigents japonesos ignoraren la Declaració de Potsdam. Són els únics actes de guerra presents fins a la data en què s’han utilitzat bombes nuclears. Prèviament al seu llançament, va tenir lloc un període de sis mesos d’intensos bombardejos amb bombes convencionals sobre 67 ciutats japoneses. La Segona Guerra Mundial va acabar oficialment gairebé un mes més tard.

La xifra de les persones que van morir de forma immediata a les explosions va ascendir a 70.000 a Hiroshima i 40.000 a Nagasaki. Però la xifra augmentà posteriorment a 160.000 víctimes mortals a Hiroshima i 80.000, a Nagasaki. Al llarg dels anys següents, milers de  persones van morir per malalties provocades per la radiació. A les dues les ciutats, la majoria de defuncions van ser civils, també infants.

Des del passat 11 de febrer i fins al 8 de març del 2015 al museu de Granollers, es podia anar a visitar una exposició  sobre els dos bombardejos. Al principi de la visita, un vídeo donava informació sobre les víctimes de l’explosió, així com de les conseqüències que va tenir la radiació, que va desencadenar nombrosos casos de càncer i malformacions en les generacions següents.

Supervivent del bombardeig,
Yoshiko Kajimoto
A la inauguració de l’exposició, va assistir Yoshiko Kajimoto, una supervivent del bombardeig d'Hiroshima d'ara fa 70 anys. En el moment dels fets es trobava treballant en una fàbrica de peces d'avió, a més de 2 km del lloc de l'impacte. Des de l'any 2000, Kajimoto, que ara té 83 anys, dóna el seu testimoni a estudiants i visitants del Museu de la Pau d'Hiroshima, i també a l'estranger.



Rubén Morente i Lluís Domene

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió