El Premi al Català de l'Any és un guardó que s'atorga a una personalitat destacada de la societat catalana. El guanyador és escollit per mitjà de votacions en les quals participen els lectors del Periódico de Catalunya i els espectadors d'Els Matins, un programa que es retransmet per TV3 cada matí. El passat 16 d'abril de 2015 es va celebrar la gala al Teatre Nacional de Catalunya. Va ser presentada per Helena Garcia Melero i Lídia Heredia.
Aquest any van quedar finalistes el periodista Jordi Évole, el metge especialista en medicina natal Eduard Gratacós i la monja i activista dominicana Sor Lucía Caram. Finalment, l'escollida va ser aquesta última. Només començar l'acte, Artur Mas va felicitar els tres candidats i en especial la guanyadora. Els va definir com a "persones que no busquen excuses per no actuar, sinó raons per actuar". Per tant, ell pensa que són uns models i referents per tenir en compte ja que fan que Catalunya sigui una societat viva i emprenedora. El president va lliurar el premi i va ser llavors quan es va disposar a dir unes paraules mostrant el seu agraïment als espectadors i expressant la seva opinió respecte la situació de Catalunya.
Sor Lucía compagina la seva vida claustral amb l'oració, l'estudi i la vida en comunitat amb l'activitat social juntament amb les persones més vulnerables. És la impulsora del Grup de diàleg interreligiós de Manresa, el projecte MOSAIC de salut mental i la Fundació Rosa Oriol, que até a 1.300 famílies en situació precària. Com a anècdota, col·labora amb el programa "Las mañanas de Cuatro". És una de les cuineres estrella de "Canal Cocina" i té un programa de receptes, "Sor Lucía". També ha escrit tres llibres.
"Si que passen coses rares en aquest país!", va ironitzar Caram mostrant la seva sorpresa davant d'haver estat escollida com la catalana de l'any, malgrat haver nascut en un altre país i ser una monja de clausura. Va afirmar que des que va arribar al país es van sentir abrigallada en tot moment. A més, va aclarir que moltes vegades els fills adoptius són els que més estimats se senten, com ha estat en el seu cas. És per això que tot i que no és catalana de naixement, sí que ho és per opció.
Durant el vespre també es van lliurar dos altres premis. El de "Millor iniciativa solidària Mercè Conesa" el va guanyar Aliança contra la Pobresa Energètica, i el de "Millor iniciativa empresarial" se'l va emportar Hewlett Packard per la seva seu de tecnologia d'impressió 3D. A més, la gala va comptar amb les actuacions d'In Crescendo i Elena Gadel.
Anna Torras i Laura Moyano
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa la teva opinió