dijous, 30 de novembre del 2017

Entrevista al preparador fisic de l'espanyol

Jaume Bartrés, preparador físic de l’Espanyol, va néixer a Granollers, al 1970, va deixar el seu càrrec a l’Espanyol, el club amb el qual havia estat vinculat des del 1998, per començar una nova etapa a Al Wahda de Abu Dhabi (Emirats Àrabs). Ara ha tornat al seu club d’origen, i ens ha pogut explicar la seva gran experiència.


Jaume Bartrés és pare d'un company nostre del Col·legi Jardí.


- Com vas arribar a ser el preparador físic de l’Espanyol?
Doncs vaig començar d'entrenador a l’Infantil A i vaig anar pujant fins a completar 10 temporades al futbol base i després ja vaig passar al segon equip i finalment al primer equip.

- Com es viu tenint aquest treball, és molt estricte i dur?

Doncs la veritat és que és més dur del que la gent creu, no hi ha els dies festius com en altres feines i tampoc vacances normals; però l’avantatge és que fas una cosa que t’agrada i això és molt important.

- També es requereix molta preparació psicològica?

Doncs s, i cada cop més, de fet jo vaig fer un màster en psicologia de l'esport i posteriorment em vaig titular en Coaching esportiu.

- Tens molta pressió?
La pressió és relativa, el fet de guanyar o perdre fa que segons la setmana la gent estigui més o menys nerviosa, però amb els anys et vas acostumant i ho relativitzes tot.

- Quines tècniques utilitzes per entrenar, jugues amb el tema psicològic?
Clar, la motivació cap als jugadors és bàsica i al final has de veure com està el grup i fins i tot el jugador i actuar en conseqüència. Per exemple, si un jugador no juga, t’arriba malhumorat, val més fer-li poques bromes i intentar motivar-lo perquè treballi bé.

- Has estat el preparador físic d’algun altre equip? Quina experiència hi vas tenir?
Sí, vaig marxar tres anys a fora, primer al Lleida i després al Sant Andreu i ara les dues últimes temporades he marxat amb Javier Aguirre a treballar als Emirats Àrabs; en tots els casos l'experiència va ser bona, però potser destacaria l’última temporada a Abu Dhabi, on vàrem guanyar la copa President i vam jugar la Champions de l’Àsia.

- Com t’has format per ser preparador físic?

Doncs estudiant INEF i posteriorment fent màsters i postgraus relacionats amb la matèria. No pots parar mai de formar-te i millorar.

- Com valores la teva feina?
La considero una feina cada cop més especialitzada i per a la qual necessites un ampli ventall de coneixements, els propis de la preparació física, però també en GPS, prevenció de lesions, treball de força individual, etc.

- Tu que ja has arribat a dalt de tot, estàs en el món de la competició, què ens recomanes als alumnes que estem acabant 4t d’ESO, perquè entrem en el món laboral ben preparats?
En primer lloc t´ha d'apassionar aquest món perquè els començaments són complicats i, quan arribes, a diferència d'altres feines, no et pots relaxar perquè és un món molt competitiu.

Si de veritat t’interessa tot aquest món, has d’estar molt disposat i amb moltes ganes, ja que no és un ritme de vida normal, és més estricte, més dur, però fas una cosa que t’apassiona.

Ignasi Miró

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió