divendres, 27 d’abril del 2018

L'ús dels antibiòtics

El desconeixement que se sol tenir en la majoria de temes relacionats amb la salut, pot arribar a ser tan perillós com els microorganismes que ataquen el nostre cos en si. 


Coneixeu l’ús correcte dels antibiòtics i les conseqüències de fer-ne un ús inadequat?


Per començar, l’eficàcia dels antibiòtics es deu al fet que contenen substàncies químiques generades per uns microorganismes que danyen o maten d’altres microorganismes nocius. Generalment aquests microorganismes productors són bacteris i fongs, que expulsen aquestes substàncies fora de la cèl·lula de forma natural.

Classificació dels antibiòtics

Segons com afecten aquestes substàncies als microorganismes, es poden classificar en bacteriostàtiques o bactericides:

  • Els antibiòtics bacteriostàtics s'intro-dueixen en els microorganismes i n’impedeixen la propagació, afectant a parts de la cèl·lula com els ribosomes, encarregats de fabricar les proteïnes de l'organisme bacterià, o els àcids nucleics que en marquen com es farà el procés de reproducció.
  • Els antibiòtics bactericides actuen canviant la quantitat de coses que poden passar a través de la paret cel·lular del germen, o bloquejant la fabricació de proteïnes essencials per a la seva estructura, de manera que la paret acaba col·lapsant-se o esclatant i provoca la mort del bacteri.


Resistències als antibiòtics

Els microorganismes poden desenvolupar resistència cap als antibiòtics quan:

  • Es produeix una mutació aleatòria de la informació genètica (ADN) del bacteri que el fa resistent a l’antibiòtic. Per selecció natural (el millor adaptat sobreviu) els bacteris no resistents moren, i els que si són resistents es reprodueixen, incrementant així el nombre de microorganismes resistents.
  • O bé mitjançant la transmissió de plàsmids, petites esferes que tenen la informació necessària per desenvolupar la resistència a l’antibiòtic i que es poden transmetre d’un bacteri a un altre. Poden transmetre la informació per desenvolupar la resistència de més d’un antibiòtic alhora, per la qual cosa poden esdevenir impossibles de tractar amb tots els antibiòtics que hi ha actualment al mercat.


Causes de les resistències

Les causes del desenvolupament de la resistència als antibiòtics són el seu mal ús per part del pacient; com per exemple quan ens automediquem sense l’aprovació del metge o deixem el tractament prescrit perquè ja ens trobem millor. A més, com que la majoria volem trobar-nos bé quan abans per x motius (tornar al treball quant abans, cuidar a la família, etc.), podem arribar a pressionar al metge perquè ens prescrigui un antibiòtic. Normalment aquestes pressions es deuen al fet que molts relacionem els antibiòtics amb trobar-se bé.

Abús del consum d'antibiòtics en el bestiar

Caldria també reduir l’ús d’antibiòtics en el sector de la ramaderia, sector que consumeix el 80% dels antibiòtics al món. Molts cops s’administren als animals per prevenció i no per necessitat. A més, els ramaders aboquen l’antibiòtic a l’aigua i al pinso de tots els animals de la granja, i no únicament als que tenen la infecció.

Presència en el medi ambient

Els residus orgànics generats tant pels animals com per les persones que han pres antibiòtics romanen en el medi, on els microorganismes hi queden exposats i viceversa. Aquests microorganismes es troben en una situació nova, en la qual únicament les mutacions resistents als antibiòtics sobreviuen.

Bacteris pan-resistents


Què passa quan ens cal un ingrés hospitalari o una intervenció quirúrgica? La medicina ha aconseguit realitzar un munt d’operacions i la seva fiabilitat és altíssima, però no serveixen de res si hi ha bacteris pan-resistents a quiròfan (els bacteris pan-resistents són resistents a tots els antibiòtics comercialitzats). Ara com ara aquests bacteris ja causen més morts a tot el món que el càncer, i es calcula que al 2050 podrien arribar a morir uns 10 milions de persones anualment com a conseqüència d’infeccions bacterianes contretes als hospitals.

Investigacions 

Avui dia, les poques investigacions que se segueixen fent per elaborar antibiòtics s’estan centrant a trobar un antibiòtic específic per a cada microorganisme. El procediment que se seguirà quan s’identifiqui un pacient amb bacteris resistents utilitzant aquesta tècnica comença per la ràpida i correcta identificació del bacteri, clau per a poder elaborar un antibiòtic adequat i molt més efectiu que els convencionals.


Què hi podem fer?

Les mesures bàsiques per reduir la velocitat a la qual aquests organismes desenvolupen la resistència a nivell hospitalari passen per una millor higiene, una millor i més ràpida identificació dels pacients que tenen microorganismes resistents i la millor comunicació entre centres hospitalaris. D’altra banda, les granges han d’apostar per la cria sense l’abús d’antibiòtics. I, finalment, la principal i gairebé l’única cosa que han de fer els pacients és acudir al metge abans d’automedicar-se i seguir-ne correctament les pautes.

David Ruiz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió