dijous, 7 de juny del 2018

Coco i el sentit de la família

Torna Pixar amb la pel·lícula COCO i rep l'Òscar a la millor pel·lícula d'Animació de 2018


Coco s'inspira en la celebració mexicana del Día de los Muertos, cada 1 de novembre, dedicada a l'ànima dels difunts. 


La creença popular és que l'ànima dels éssers estimats que han mort tornen de les tombes durant aquest dia. A Coco no hi ha vida eterna ni Cel, aquests aspectes depenen de la fama que hom ha tingut en vida, que perduri o no temporalment.Coco està protagonitzada per Miguel, un nen mexicà de 12 anys que viu en un poble de Santa Cecília i somia ser un músic com el seu famós ídol Ernesto de la Cruz. Però hi ha un problema: la seva família odia la música des que el seu rebesavi, músic, suposadament va abandonar la seva dona i la seva filla i va marxar acompanyat només de la seva guitarra. Miguel decideix lluitar pel seu somni i participa en un concurs de talents a la fira de Santa Cecília utilitzant la guitarra que havia amagat de la seva família.

Màgicament, quan agafa la guitarra del seu ídol Ernesto de la Cruz, apareix al món dels Morts, del qual no podrà sortir fins que deixi la música, i on descobrirà secrets que canviaran la seva vida i la manera de pensar de la seva família.

Els personatges d'aquesta pel·lícula tenen rols molt diferents que influeixen en el Miguel. Per exemple, "la Abuelita" té totalment prohibit a la família tenir contacte amb la música, i per això "Mamá" i "Papá" tampoc volen que Miguel toqui la guitarra ni tingui interès per la música. La família del món dels morts tenen el mateix pensament sobre la música per l'experiència que va tenir "Mamá Imelda" amb el seu marit, que tots creuen que la va deixar per la música i per això li guarden rancor a ell i a la música.

Al principi de la pel·lícula, Miguel creu que el seu rebesavi és Ernesto de la Cruz , un cantant mexicà que era molt conegut al país i que és el seu ídol; però acabarà descobrint-ne una cara oculta: en realitat va assassinar Hèctor Rivera, el seu autèntic rebesavi. Hèctor necessita ajuda per ser recordat per la seva filla, perquè sinó desapareixerà fins i tot del món dels Morts.

Al final, Miguel aprèn que la família és la cosa més important. Durant tot el camí que ha recorregut, la família (viva o morta) l'ha ajudat a veure la realitat i recolzar-se els uns en els altres. I també, finalment, la família aprèn a respectar el somni del petit Miguel i deixen de prohibir-li la música.

Al llarg d'aquesta pel·lícula es pot apreciar la importància del respecte vers la família, els ancians i la connexió entre generacions.


Com en gairebé la majoria de les pel·lícules de dibuixos animats, Coco planteja la rebel·lia del nen davant uns pares que no comprenen la seva creativitat. I intenten donar a entendre que els nens haurien de fer el que senten en tot moment, ja que les normes de casa limiten molt els joves i no hauria de ser així.

Marina Cuchillo i Luzía Parache

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió