dijous, 30 de maig del 2019

Teatre Gestual, més enllà de les paraules

El dia 24 de març de 2019 els alumnes de 3r i 4r d’ESO vam assistir a un espectacle teatral una mica especial, a la sala d’actes de l’escola Jardí, situat a l’edifici de Primària. Es tractava d’una obra de teatre gestual, interpretada per un grup de joves sordmuts.


Aquests set joves intèrprets, d'entre 16-18 anys, venien de l'escola Xalest de Sabadell i es presentaven per primer cop fora del seu centre escolar.


L’obra tenia un caràcter visual: a partir de l’ús de les ombres del seu propi cos representaven diferents personatges i accions. Servint-se de focus i una simple tela blanca, els diferents actors i actrius hi feien al darrere la seva actuació, amb la finalitat de representar la història amb l’ús de la mímica i els jocs d’ombres.

Cal destacar que a la primera part de l’obra tot estava centrat en la mímica darrera de la tela tal com hem explicat, però a la segona part els joves actors i actrius es deixaven veure al mig de l’escenari continuant la seva interpretació gestual.

L’obra girava entorn del tema de la solitud. Era el dia de l’aniversari d’un noi i ningú assistia a la seva festa. La intervenció de la cartera serà clau: ella li fa comprendre que ha de fer alguna cosa per invertir la situació. Així, el jove comença a escriure invitacions per a una festa i ella s'encarrega de fer-les arribar a temps perquè s'acompleixi el seu desig de posar fi a la solitud. 

En acabar l’obra, es va establir un temps de diàleg, perquè el públic, a través d'una intèrpret, pogués establir un diàleg amb els joves actors sobre els aspectes que els havien cridat l‘atenció o, simplement, sobre el llenguatge de signes. Com a anècdota, m’agradaria ressaltar que cada actor i actriu té un signe propi que el representa.

Va ser una representació molt interessant, que va trencar tòpics sobre les persones amb alguna discapacitat, en aquest cas l'audició i la parla. Estàvem al davant de joves de la nostra edat que feien les mateixes coses que nosaltres, només que d'una manera diferent.

Berta Solé
*Article arranjat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió