El 24 d’abril d’aquest any s’ha comprovat científicament l’eficàcia d’un nou tractament contra la leucèmia mitjançant els nous coneixements i mètodes genètics. Aquesta ha estat provada amb persones fins a 25 anys d’edat i la resposta per part de l’organisme ha estat positiva el 80% de les vegades.
L’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) ha tractat amb èxit al primer pacient pediàtric que ha rebut la innovadora teràpia CART-19
Aquest és un tractament personalitzat que utilitza les pròpies cèl·lules del pacient per destruir les cèl·lules leucèmiques. Consisteix en l’extracció de cèl·lules del sistema immunitari del pacient que es modifiquen posteriorment per què el nostre propi organisme les reconegui com a cèl·lules malignes i les ataqui. Llavors es transfereixen al cos del pacient un altre cop, però ara modificades per tal que compleixin la seva funció.
El tractament de CART-19 està indicat majoritàriament per a persones que han patit una recaiguda després d’un transplantament de medul·la òssia o que han patit un rebuig a la quimioteràpia. L’Hospital Sant Joan de Déu ha estat el primer a tractar un pacient pediàtric amb aquesta teràpia.
Fita de la sanitat pública espanyola: així s'ha curat Álvaro de leucèmia amb la teràpia CART
LÁlvaro, de sis anys, estava malalt de leucèmia limfoblàstica aguda des dels 23 mesos. Després d’haver patit dues recaigudes i d’haver-se sotmès a un transplantament de medul·la òssia, va rebre aquest revolucionari tractament el desembre del 2018 i actualment s’ha recuperat.
La importància de l'assaig amb CART-19 és que pot obrir un nou ventall de tractament per a aquells pacients amb leucèmia resistents a la quimioteràpia
Es tracta d’un gran avanç mèdic que podria disminuir la taxa de mortalitat infantil per leucèmia, el càncer més comú en infants. Tot i que creiem que com que és una nova teràpia encara en procés d’investigació, on en podem conèixer encara els resultats a llarg termini, les conseqüències i efectes secundari. A més, aquest tractament ha resultat ser tan car com innovador i, per tant, el seu ús podria suposar la divisió de la societat afectada entre els qui se'l poden permetre i els qui no, ja que ara com ara no es pot aplicar al servei sanitari públic.
Però, cal insistir que les conseqüències són positives. Cal continuar la línia d’investigació de més teràpies com aquesta i aprofundir en el desenvolupament de la CART-19 per poder conèixer-ne més bé el funcionament i els resultats en l’organisme.
Imara Gerber i Ainhoa González
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa la teva opinió