dimecres, 4 de desembre del 2019

Greta Thunberg. La veu dels joves "aquí i ara"

Greta Thunberg és el nou rostre d’un moviment mundial de joves que exigeixen accions urgents als líders mundials contra l’escalfament global


Qui és? Per què es mobilitza?


Greta Thunberg va néixer el 3 de gener de 2003 a Estocolm, filla de la cantant d'òpera Malena Ernman i l'actor Svante Thunberg. El seu avi patern és l'actor i director Olof Thunberg.

La jove diu que va sentir parlar per primera vegada sobre el canvi climàtic el 2011, quan tenia vuit anys, i no podia entendre per què s'estava ignorant aquest fet. Tres anys més tard li van diagnosticar síndrome d'Asperger, un trastorn obsessiu-compulsiu. Ella no veu el seu autisme com una malaltia sinó com un superpoder. A partir d’aquell moment va decidir donar prioritat en la seva vida a la lluita contra el canvi climàtic. 

Amb només 16 anys ja ha fet discursos arreu del món conscienciant la gent del greu límit al qual s’acosta el nostre planeta. Lluita pel seu futur i pels somnis de milers d’adolescents. 

Un dels discursos més importants que ha realitzat va ser davant l'Assemblea de les Nacions Unides a Nova York, on va demanar mesures "aquí i ara", per lluitar contra la crisi climàtica. “Com s’atreveixen?”, va llençar indignada i amb els ulls plorosos la jove el 23 de setembre després d’acusar els líders de trair la seva generació per la inacció de limitar l’escalfament al nostre planeta. Un total de 66 països, 10 regions i desenes d’empreses es van comprometre a neutralitzar el carboni per el 2050 i a plantar més de 11.000 arbres. 

I nosaltres, què hi podem fer?


Els estudiants de la nostra escola estem prenent consciència d'aquest tema. De fet, el curs passat, els alumnes que ara fem 4t d'ESO vam fer un projecte sobre ella i sobre els processos que hi ha darrera del canvi climàtic. Ens vam iniciar en el camí de l'acció contra l'escalfament grlobal, amb diferents activitats com la recollida de plàstics en diferents espais públics, vam anar caminant fins a Montmeló seguint el camí del riu Congost recollint la brossa i per últim vam anar a un parc natural a Les Franqueses del Vallès on vam poder gaudir de la natura no contaminada.

Aquest és un clar exemple que no cal tenir gaires anys d’experiència per conscienciar-se de la repercussió que tindrà el canvi climàtic en el nostre planeta. Creiem que hauria d’haver-hi més ciutadania que hi lluités radicalment, com fa la Greta Thunberg. Però per aconseguir millorar la situació creiem que no només els ciutadans han de col·laborar, sinó que els primers a conscienciar-se haurien de ser els nostres governs per aportar millores reals pel que fa al medi ambient deixant a un costat el creixement econòmic sense fre, que no té cap consideració per les repercussions mediambientals. 

Júllia Alcaide i Carla Jorge

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió