dijous, 17 de març del 2016

Ramon Llull: 700 anys de cultura


Ramon Llull  ( va néixer a Palma, 1232 – i va morir a Tunis, 1316) fou un escriptor, filòsof i científic molt important per a la cultura catalana, ja que va ser el primer autor a Europa a escriure prosa culta en una llengua que no fos el llatí. Aquest any se celebren 700 anys de la seva mort.


Algunes de les seves obres més importants foren:

  • Llibre de l’orde de cavalleria (1274-1276), parla sobre el valors morals i religiosos vinculats a l’ús de les armes.
  • Llibre d’Evast e Blanquerna (1283).La seva gran novel·la. Parla sobre un home que supera moltes proves per arribar a la perfecció espiritual, i sempre pren la decisió correcta davant dels problemes.
  • Llibre d’Amic e Amat (1283).És un gran llibre de literatura. Narra l’experiència contemplativa del monjo Blanquerna, i evoca molt subtilment la tradició sufí dels musulmans. 
  • Llibre de les bèsties (1288-1289). En aparença, un tractat de zoologia, realment és una reflexió sobre la política de l'època, un tema ben vigent encara.


Aquest any els alumnes del grup d'ampliació de català de 3r d’ESO han realitzat un projecte per celebrar l’aniversari de la mort de Llull. Han escrit micronovel·les, amb lletra gòtica i imitant un llibre de l’època. Les obres tracten  sobre una anècdota real de la vida de l’escriptor: un intent d’assassinat que va patir Ramon Llull; en el llibre, redactat com una novel·la negra però situada al món medieval, expliquen com investiguen el cas i detenen, o no, el culpable. 

Una exposició d’aquestes obres, va estar al vestíbul de l’escola durant unes setmanes, per agrair el treball dels alumnes, fomentar la nostra cultura i commemorar l’aniversari de la mort de Ramon Llull.


                                                            Mikel Garcia i Natàlia Salgado

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió