dimecres, 3 de maig del 2017

Cada dia és 8 de març


“Women are, in essence, esthetically pleasing objects” (“Les dones són, en essència, objectes estéticament agradables”) va dir Donald Trump al seu llibre Trump 101, publicat el 2006.

Des de l'inici de la revolució industrial, àmplies multituds de dones dels sectors populars es van introduir en el món laboral. Aquest fet, però, no les excloïa de les activitats domèstiques.

Les difícils condicions de treball industrial van provocar que les treballadores es revoltessin demanant millors condicions laborals. Un exemple seria la vaga que van organitzar 3.500 treballadores del sector tèxtil l’any 1881 a Igualada.

El dia 8 de març ha estat l’escollit per representar aquesta celebració en commemoració d’un fet puntual, l’incendi de la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Allà, les treballadores van protestar contra les insuportables condicions de treball en què vivien i demanaven, entre altres, el descans dominical. L’amo no va acceptar la vaga, va tancar les portes de la fàbrica i hi va calar foc, causant la mort de 129 dones. 

El Dia Internacional de la Dona, però, va quedar fixat a partir de la sortida al carrer de les dones russes al 8 de març de 1917 en protesta per la manca d’aliments.

Reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l'origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

“A woman without a man is like a fish without a bicycle.”, Irina Dunn... Hi esteu d'acord?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió