dimecres, 24 de novembre del 2021

POSSIBLE FISSURA EN EL MODEL ESTÀNDARD?

Ara mateix hi ha dues teories que expliquen massa bé l'univers: la relativitat, i la quàntica. La relativitat explica el comportament de la gravetat en l'espai temps, i la quàntica mitjancant el model estàndard, explica l'univers a petita escala. El problema és que les dues teories es contradiuen, però a la vegada cap no és incorrecta. Llavors, que és el que passa? Bé, doncs ni els mateixos físics no ho saben. Però el que sí que saben és que la relativitat s'ha comprovat massa vegades perquè estigui malament, en canvi la quàntica és una teoria relativament nova, que funciona amb probabilitat. Es creu que per aquests factors, la teoria que ha d'estar incompleta, ha de ser la quàntica. Per això s'està posant a prova en tants experiments, per trobar algun defecte de la teoria. Aquest any es diu que s'ha trobat el primer defecte, però és això cert?

L'experiment LHCB, finançat i produït amb bel LHC (Large Hadron Collider), ha estat estudiant la universalitat leptònica (la necessitat de produir el mateix nombre d'electrons que de muons1 en una col·lisió de partícules). S'han fet diverses col·lisions i s'han comparat els resultats. S'han trobat petites anomalies que podrien indicar que la llei de la universalitat leptònica té errors, just el que es necessita per corregir el model estàndard. Els resultats han estat donats a diferents científics, i la majoria opina que, encara que la diferència de produccions no és enorme i que en la major part de les col·lisions si és dona la universalitat leptònica, les conclusions de l'experiment també podrien indicar que alguna cosa en aquesta llei s'ha de corregir. La recerca de grans errors per corregir en el model estàndard segueix, i els científics arreu del món, gràcies a instruments com el col·lisionador d'adrons a Suïssa, s'acosten més a obtenir resultats.




Bruno Chicca


Muons1: El muó​ (que pren el seu nom de la lletra grega my, µ) és una partícula elemental massiva que pertany a la segona generació de leptons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió