dijous, 10 de febrer del 2022

ON QUEDEN ELS SOMNIS DE SER ASTRONAUTA?

Quins són els ídols dels joves i adolescents i per què? Què fa que s'hi vulguin assemblar tant?

La professió de youtuber és una de les predilectes entre la nostra generació. Els adolescents veuen els youtubers com a persones properes a ells, amb qui comparteixen edat, cultura, idioma i context social, amb qui s'identifiquen. El youtuber es descriu a si mateix en els vídeos, defineix la seva autoimatge, el seu gènere, la seva vocació, els seus amics, etc.

L'adolescència és un període molt important perquè l'adolescent està construint la seva identitat, és a dir, comença a crear-se una idea sobre si mateix, sobre les seves metes, els seus valors, les seves il·lusions i també sobre les persones amb qui té un vincle sòlid. En definitiva, comencen a triar en què ocupen el seu temps i quins valors els mouen. A Espanya l'ús de Youtube a les xarxes ha crescut molt: el 98% dels joves utilitza internet sovint i cada dia. Les xarxes socials es fan servir per relacionar-se amb aquells que ells consideren els seus iguals, a més de buscar informació o divertir-se. YouTube és una de les xarxes més utilitzades per buscar informació sobre persones referents.

Precisament, YouTube és una de les plataformes de vídeos més usades. És una de les més populars entre els joves i a través seu comparteixen la seva vida amb amics i coneguts. La majoria dels adolescents es relaciona de forma activa amb els seus youtubers favorits, als quals admira, escrivint-los i rebent-ne respostes, per la qual cosa són un referent important en la construcció de la seva identitat.

Aquestes dades es poden exemplificar amb un personatge públic ElRubius. Encapçala la llista dels youtubers més coneguts amb gairebé 40 milions de subscriptors i més de 800 vídeos. Va ser pioner en aquesta plataforma i es va fer conegut gràcies al seu contingut de gameplays. Seguit de Willy Rex, Wismichu o Ibai Llanos, d’entre altres força coneguts.


Vivim a l'era digital. Els adolescents s'han criat davant d'una tecnologia que ha anat avançant a passos de gegants i comencen a copiar bromes, comportaments, gestos i fins i tot paraules de personatges que surten a YouTube que potser no siguin apropiats per al seu creixement. Els adolescents copien qualsevol cosa dels altres que admiren.

Hi ha youtubers que s’aprofiten de la seva adquisició social com a referent, per obtenir beneficis propis, i fer coses que els joves podrien acabar prenent com a exemple pel simple fet que el seu youtuber, el seu referent a qui copiar, ho fa, i acabar sent recreades per pura admiració.

Un cas pràctic relacionat, és el que influeix als dos youtubers Didac Ribot i Energuia, seguits per milions de joves sense criteri. Aquests dos influents de les xarxes, han estat exposats demanant fotografies sexuals a menors de 15 anys o inclús menys. Les noies, quan va passar això, van denunciar-los, i ara, aquest tema s’ha divulgat per les xarxes socials.

Això ho han fet, ja que es creuen superiors per la fama que adquireixen. Molts seguidors, encara donen suport als youtubers, quan no tenen cap explicació, només perquè els tenien afecte, i han après d’ells.

En conclusió, els nens d’abans somiaven amb un dia poder trepitjar la lluna, o descobrir una cura per alguna malaltia incurable, ara en canvi, somien amb la fama i els diners, ser reconegut per uns mèrits fàcils d’obtenir sempre rere una pantalla.

I ara, qui trepitjarà la lluna per ells?

Blanca Freixas i Ivet Rojas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió