dimarts, 1 de febrer del 2022

Les crispetes

Les crispetes són un aliment salat o dolç elaborat especialment de blat de moro, per exemple el blat de moro pisingallo.

Les crispetes van ser descobertes pels amerindis (els antics nord-americans) en època precolombina fa milers d'anys. El primer cop que va ser cultivat el blat de moro va ser a Mèxic fa 9000 anys. 

A Mèxic, es preparaven al moment, introduint blat de moro en olles de fang molt calentes, o posant els grans de blat sobres de cendra ardent. En aquestes zones prehispàniques, es venien a pes i s'anomenaven momochtli en la llengua nàhuatl (una llengua asteca). A la península de Yucatán, els maies també van usar les crispetes de blat de moro amb fins rituals i gastronòmics.

Cristòfor Colom va notar que els nadius feien barrets i cossos amb crispetes de blat de moro, que venien als mariners.

El costum actual de menjar crispetes va venir dels Estats Units en l’època de la gran depressió (1929-1933).

Finalment explicarem com fer unes bones crispetes a casa:

Per fer les crispetes primer s’ha de cobrir el fons d'una bona paella àmplia amb oli i pujar el foc fins que estigui ben calent. Seguidament s’hi han d’ abocar els grans de blat de moro, deixant-los en una sola capa. Tapeu la paella, deixant un petit buit perquè en surti el vapor.

Quan comencin a espetegar les primeres crispetes, baixeu la temperatura a un nivell mitjà i espereu fins que deixin de sentir-se explosions, apagueu el foc i destapeu. Ja les podeu assaborir amb sal o sucre, com preferiu!


Eric Alcaraz i Arnau Pons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió