dijous, 28 de novembre del 2019

El masclisme a les aules


Ells, jugant a futbol a la pista, que ocupa l'espai més gran i gairebé sempre al centre. Elles, al porxo,jugant a nines, a tocar i parar, a la corda, ballant o parlant. El masclisme i la violència de gènere són molt presents a la nostra societat. Encara que afecta a totes les edats, entre els adolescents hi ha un 21,2% que creu que la violència de gènere és un aspecte molt polititzat i que s'exagera molt. És important escoltar com la joventut viu aquesta violència, ja que cada vegada són més les noies de 14 a 19 anys que en pateixen.

Vivim en una societat masclista, però en el nostre entorn, aquests temes es tracten des d’un punt de vista igualitari, les dones no som inferiors als homes i podem aspirar al mateix. A les escoles se'ns ha fet créixer d'aquesta manera, en igualtat d'oportunitats; però sempre hi ha excepcions. Sempre hi pot haver alumnes que deixen anar molts comentaris sense pensar que poden ferir. Dol més quan un company és qui et molesta amb comentaris sexistes i et jutja pel teu físic, per la teva manera de vestir, o per si vas "massa" maquillada. És cert que haver d’enfrontar-te a un tema així, o haver de denunciar a una persona que coneixes, és molt difícil; però, sigui com sigui, no hem de normalitzar-ho, tampoc hem de callar, ja que la broma que comença amb un insult pot acabar amb la teva vida.

La societat d’avui no creu suficientment en la igualtat, les mesures encara són mínimes i els càstigs als assetjadors sovint són pèssims. Totes ens mereixem viure lliurement. No podem permetre que segueixi passant.

Mar Freixas, Gisela Márquez i Valeria Ramos

Addicció als videojocs

L'OMS inclou oficialment com a trastorn l'addicció als videojocs


El trastorn per ús de videojocs el pateixen totes aquelles persones que presenten un patró de comportament de joc persistent o recurrent que pot ser en línia o fora de línia. Perquè es consideri una malaltia, aquest comportament ha de ser persistent durant un període d'almenys dotze mesos.


A més a més, es manifesta en aspectes com el deteriorament en el control sobre el joc, increment en la prioritat donada en el joc respecte a altres interessos i quan la conducta es manté, ja que comença a formar conseqüències negatives per a la persona.


L'addicció als videojocs tindrà repercussions legals, ja que, les companyies d'assegurances i les institucions mèdiques, com la seguretat mèdica, utilitzen la llista de l'OMS com una guia per a les malalties.

És habitual que els tractaments incloguin teràpies amb un expert en aquests problemes. Les sessions poden ser individuals, grupals o familiars, i cada una utilitza diferents mètodes. Per poder evitar-ho, s'hauria d'impedir comprar més videojocs, s'hauria d'incentivar a la persona afectada a realitzar altres activitats lúdiques per passar el temps. També s'hauria de limitar el temps de jugada per tal de no tallar el joc en sec, ja que les conseqüències probablement seran pitjors i és millor que no s'hagin de prendre decisions dràstiques.

En conclusió, es pot jugar a videojocs però amb control, ja que si no controles el temps, pots arribar a extrems no desitjats. És millor anar a jugar fora amb els amics o simplement fer coses més productives que aviciar-te als videojocs.

Pol Amores i Marina Magaña

dijous, 21 de novembre del 2019

Cada acció té la seva conseqüència

Durant aquests darrers 20 anys s’han duplicat les intoxicacions per consum d’alcohol entre els menors d'edat.


Molt jovent a partir dels 12 o 13 anys ja comença a consumir alcohol quan surt de festa. Molts joves no són conscients de les conseqüències que pot tenir consumir alcohol tan aviat.  


Són diverses les causes que expliquen l'increment del consum d'alcohol entre els joves. Una és el preu baix d’una ampolla i una altra és la seva fàcil accessibilitat. Certes botigues no demanen DNI i venen alcohol a menors de 14 anys. També hi ha joves que tenen amics més grans que els compren l’alcohol.

Als països europeus, els joves d’entre 16 i 18 anys tenen ja permís per comprar i consumir alcohol, però mentalment encara no estan preparats com els adults.

El consum excessiu representa un gran problema per a la salut i, sovint, quan en són conscients, ja no hi ha marxa enrera. 


El 6% dels coma etílics es produeixen en menors de 14 anys. Les complicacions més greus del coma etílic són els vòmits, les convulsions i la hipotèrmia, que poden posar la vida en risc. Les possibles seqüeles són molt diverses, però estan relacionades amb danys i alteracions del sistema nerviós central, cardiovascular, endocrí i digestiu. Cal tenir en compte que l’adolescència és una etapa de canvis en la formació del cervell.  D'altra banda, el consum d’alcohol en poc temps produeix alteracions en la memòria i en l’aprenentatge en un cervell que, com hem vist, encara s’està desenvolupant. 

L’alcohol no hauria de ser accessible a menors, ja que no són prou madurs per consumir-ne. Els governs haurien de vigilar i castigar els comerços que en venen a menors. Perquè cada acció té la seva conseqüència i, actualment, molts del comerços no la reben.

Jana Garcia i Núria Berengueres

40 anys a tota velocitat

24h Internacionals de ciclomotors de La Vall del Tenes 


A la Vall del Tenes, a Lliçà d’Amunt, se celebra una cursa de 24 hores de motos molt popular que va crear la "Colla del pa amb tomàquet" l'any 1979. És una de les curses de resistència més dures i més importants del món.

Als anys 70-80, la moto era el vehicle motoritzat i a dues rodes més popular de quasi tot el Món. Entre altres coses, la cilindrada de la moto agrada molt a la gent. Tothom en gaudeix, tant els pilots com els espectadors. En aquesta cursa, els veritables protagonistes són tots els pilots i tots els organitzadors. De fet, en esdeveniments com aquest s’ha de valorar el treball que fa tothom.

Enguany se n’han celebrat els 40 anys, i ho han fet amb tots els luxes del món. Des dels orígens, sempre a Lliçà d’Amunt, ha tingut molt d'èxit, i s’ha difós per tota Europa. Hi han vingut pilots molt famosos, com l’Oriol Mena (corredor del Dakar), en “Gamer” (Juan García Merlos), els germans Espargaró o Javi García Vico entre molts altres. Totes aquestes persones han donat fama i prestigi a la cursa.

Així doncs, les 24h és una gran festa del poble i, alhora, una cursa molt important per als pilots que entrenen durant tot l'any. Els pilots gaudeixen molt de la carrera, han de superar-se i patir i, alhora, fan gaudir els seus seguidors.     

Si us agrada la velocitat, no us ho perdeu!                                                           
                                                                                            
Arnau Romacho i Aleix Moyano

dimarts, 19 de novembre del 2019

Ballant al cel com un estel

L'esbart dansaire de Granollers al Teatre Auditori, amb Ballant al cel com un estel, obra d'Albert Juvany


L’esbart dansaire de Granollers és una associació de gent que comparteix la mateixa passió per la dansa. Durant les sessions que realitzen els dissabtes al matí practiquen diferents balls tradicionals que es poden diferenciar en dos grups, els pagesos i els rics, que representen els dos grups socials  predominants en l’època en la qual estan inspirats els balls.

És una activitat enfocada a nens i nenes, amb l’objectiu de mantenir viva la història de Catalunya. Aquests, es reparteixen en tres grups. El primer, format pels més petits, s’anomena les espardenyes. El segon grup està format per nens i nenes de 5è i 6è de Primària i obté el nom de les faixes i els més grans reben el nom de les barretines. 

El mes d'octubre passat, van presentar al teatre Auditori de Granollers un ball inspirat en l'obra “Ballant el cel com una estel”, d’Albert Juvany, amb qui tenim la sort de poder comptar com a pare d'alumnes de la nostra escola. Tracta sobre una nena que somia poder volar, però no sap com aconseguir-ho. A través de les diferents escenes van introduint totes les danses prèviament practicades. 

Va ser un èxit!
                                                                        Marta Burgués i Jordi Juy

Curs 2019-2020 Actualitza't!

Amb el nou curs, el blog canvia de redactors. 

Els alumnes de 4t d'ESO, com sempre, s'encarregaran de posar-nos al dia de les novetats de la nostra escola, la ciència, la tecnologia, la cultura, la nostra ciutat i el Món, amb notícies elaborades per ells i elles, amb el seu toc personal i jove.

Us animem a seguir-nos, un curs més.