dimarts, 25 de febrer del 2020

El secret de la metàstasi

“Ara entenem la metàstasi com la regeneració del teixit equivocat - el tumor - en el lloc equivocat - òrgans vitals distants", afirma Joan Massagué. "Això no és només una metàfora. És literalment cert en termes moleculars i fisiològics"


Joan Massagué és un oncòleg nascut a l'Estat espanyol i un dels investigadors més prestigiosos en l'àrea de la metàstasi del càncer. Massagué es va llicenciar en farmàcia per la Universitat de Barcelona. Al cap de poc de doctorar-se en bioquímica, va decidir traslladar-se als Estats Units, un país que oferia moltes més oportunitats per a la investigació, i va iniciar la seva trajectòria professional a la Universitat de Brown, a Rhode Island. Allà va realitzar el seu primer descobriment: l'estructura del receptor de la insulina. Posteriorment va exercir la docència com a professor de bioquímica a la Universitat de Massachusetts, i el 1989 va assumir la direcció del Programa de Biologia i Genètica del Càncer al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York.

MSKCC va ser fundat el 1945 pel filantrop Alfred P. Sloan, Jr. i l'enginyer Charles F. Ketntering, que primerament van fundar el Sloan Kettering Institute (SKI) a l'Upper East Side de la ciutat de Nova York, amb la voluntat d'aprofitar les últimes tècniques d'investigació per conquerir el càncer. L'empresa està organitzada en nou programes que abasten la diversitat de les ciències biomèdiques modernes. Els investigadors d’SKI realitzen investigacions que abasten des de la ciència bàsica fins a la recerca preclínica, translacional i post clínica.

La investigació més recent d’en Massagué tracta sobre la metàstasi, que és responsable del voltant del 90% de les morts per càncer. Té lloc quan les cèl·lules canceroses se separen del tumor original / primari viatjant a través de sistema sanguini o limfàtic (una part principal del sistema immunitari del cos) i formen un tumor nou en altres òrgans o teixits de el cos. El nou tumor metastàtic és el mateix tipus de càncer que el tumor primari.

El principal objectiu de Massagué era prevenir la metàstasi eliminant la malaltia residual que queda després d'un tractament, però van acabar descobrint que les cèl·lules que inicien la metàstasi utilitzen de manera maliciosa un mecanisme que, en els teixits sans, és beneficiós. Es tracta d'un mecanisme que permet regenerar els teixits quan pateixen un trencament.

Gràcies a Joan Massagué hem fet un gran pas en la lluita contra el càncer.

Lucia Torrecillas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió