dijous, 21 d’abril del 2016

Un robot ajuda infants amb autisme

El robot Nao ha adquirit una nova funció: ajudar els infants que pateixen el trastorn amb aspecte autista. L'habilitat de socialitzar amb ells s'anomena atenció compartida i els nens i nenes la desenvolupen de manera espontània. Tot i així, una petita part de la població pateix autisme, que produeix incapacitat per desenvolupar l'atenció compartida.


Nao és un robot humanoide d'uns 60 centímetres d'alt, format per un elaborat sistema de càmeres, sensors i ordinadors dissenyats específicament per aquest tipus de tasques. Va ser creat per un equip interdisciplinari d'enginyers mecànics i experts en autisme de la Universitat de Vanderbilt, a Texas, amb l'objectiu de demostrar que els sistemes robòtics poden ser eficaços per millorar les habilitats d'aprenentatge dels nens amb trastorns autistes.

Però, com ajuda aquest robot els infants? Així funciona el sistema: el robot i els infants es troben en una habitació equipada amb càmeres orientades en la direcció del nen o nena. D'aquesta manera, es controlen els moviments del seu cap, i es determina on està mirant perquè el robot pugui adaptar el seu comportament a les reaccions dels petits. A més, està programat amb diferents comentaris verbals i gestos, per tal d'estimular i exercitar l'habilitat social de l'atenció compartida.


L'equip va realitzar algunes sessions d'entrenament dirigides per humans i unes altres dirigides pel robot, per poder comparar la millora dels nens. Finalment, s'ha demostrat que en una classe dirigida per un humà els malalts d'autisme no presten tanta atenció com ho fan els altres nens. En canvi, en una classe dirigida pel robot, tots dos grups es mostren interessats.

En conclusió, podríem dir que aquest robot no ha estat dissenyat per reemplaçar els terapeutes humans, sinó per complementar-ne el treball a casa o en situacions en què no sigui possible la presència d'un d'ells. Sense dubte, és un gran avenç tecnològic.

Judit Moltó i Valentina Chicca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió