dimarts, 4 d’abril del 2017

Terratrèmols i Granollers. Estem preparats?

Recentment hi ha hagut diversos terratrèmols arreu d'Europa, en particular a Itàlia. Tot ens semblava molt llunyà però, després de veure-ho a les notícies, ens va assaltar un dubte: si n'hi hagués un a Granollers, estaríem preparats?


Un terratrèmol és el resultat de l'alliberament d'energia acumulada pels desplaçaments i les friccions de les diferents plaques de l'escorça terrestre. Actualment existeixen diferents mètodes per minimitzar els danys col·laterals; algunes de les mesures són que els edificis no tinguin una altura extremadament alta, ja que si arribessin a caure provocarien nombrosos desperfectes. La simetria a l'hora de la construcció també és important ja que com més n'hi hagi, menys possibilitats de torsió, i per defecte més estabilitat.

La pregunta que ens hem fet és si Granollers disposa de tals mètodes. Després de fer una breu recerca i preguntar a gent que entén sobre el tema vam comprovar que actualment Granollers no està llest per a un desastre de tal magnitud. Els edificis, per exemple, tenen una altura per sobre de la recomanada (sobretot al nord de la ciutat).

Cal dir, com a contrapunt, que a Granollers és poc probable que hi hagi un terratrèmol. En el cas que n'hi hagués un, els experts recomanen apartar-se dels mobles susceptibles de moure's  i amagar-se sota una taula. Quan acabi, buscar una sortida i anar cap a un refugi. Un detall que la gent no té en compte és que quan hi ha un terratrèmol no és gaire segur quedar-se a fora, de fet és molt millor anar a un lloc subterrani.

Finalment, podem concloure Granollers no està preparada per assimilar un desastre de tal magnitud però, en contrapartida, tampoc no n'hi ha una necessitat imperiosa, ja que aquest tipus de catàstrofe no se sol donar en el nostre territori.

Sasha Tresserras i Marta Galbany

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió