Les xarxes socials són comunitats on-line de persones amb interessos o activitats en comú. Connectant-se a través d'internet generen contactes comuns en un mateix àmbit , tant per a pactes socials com comercials.
Com funcionen?
Cada persona registrada és un usuari al qual els seus contactes estan lligats; al mateix temps, els contactes de cada usuari estan també lligats ja en un nivell més llunyà. És com una sèrie d’òrbita en la qual tots els contactes que comparteixen la mateixa activitat estan lligats entre ells.
Per a què serveixen?
Les xarxes socials poden servir tant per generar retrobaments entre excompanys d'escola o universitat que hagin perdut el contacte com per divertiment o negoci. Entre altres coses, serveixen com a plataforma de promoció personal, ja que qualsevol dels que conformen la xarxa pot llegir qui ets, què vas fer, les teves idees i projectes.
Per què són tan populars?
L'èxit de les xarxes socials virtuals és deguda a la necessitat d'ajuntar-se i conèixer a l'altre i donar una bona imatge sobre qualsevol persona que visiti el teu perfil. Bàsicament el teu perfil reflectit en una plataforma a la qual tothom pot tenir excés.
Qui les fa servir?
Els qui més utilitzen les xarxes socials són els adolescents i adults joves, generalment universitaris i professionals amb accés a internet. També en fan ús les grans empreses per promocionar els seus nous productes.
Com s’ingressa en una xarxa social?
Cal registrar-se gratuïtament, completar una sèrie de preguntes personals i començar a associar-se amb altres usuaris. Tot el que es necessita és una adreça vàlida de correu electrònic.
Quines xarxes ens agraden mes als adolescents de la nostra escola?
En primer lloc la principal xarxa més utilitzada pels companys d’escola és Instagram per absoluta majoria, tenint en compte que WhatsApp, una de las apps més populars, per no dir la primera, no és considera xarxa social ja que és defineix com a una app de missatgeria instantània.
Conclusions
Les xarxes socials poden ser una eina molt útil sempre que en fem un ús correcte, i faciliten les comunicacions fins i tot a la feina. Però també comporten molta responsabilitat per què no hi ha marxa enrere i poden comportar conseqüències greus.
Josep Piguillem