dissabte, 6 d’abril del 2019

Is this the real life? Is this just fantasy?

Què hi ha darrere la cançó Bohemian Rhapsody?


Bohemian Rhapsody va suposar un abans i un després per el grup Queen. L’obra va ser escrita per Freddie Mercury i publicada a l’àlbum A Nigth at the Opera el 1975. Es tracta d'una petita òpera-rock de gairebé sis minuts, que consta de set actes. Nosaltres hem volgut anar una mica més enllà i analitzar què hi ha darrera aquesta melodia i de la lletra que han emocionat el món. Què amaga aquesta peça?

Bohemian Rhapsody pot traduir-se al català com “rapsòdia bohèmia”. Una rapsòdia és una peça musical conformada per fragments de diferents obres sense relació entre elles. Per altra banda, la bohèmia es refereix a la vida de certs individus de la societat, normalment artistes, que viuen fora de l’ordre establert. Així doncs, el títol de l’obra representa molt bé la raó per la qual Mercury la va escriure, un jove incomprès dins del món de la música. 

Freddie Mercury utilitza com a referent la cultura italiana per escriure la lletra d’aquesta petita òpera pop: Scaramouche és un personatge bufonesc a la commedia dell'arte; Galileu era un astrònom florentí condemnat per heretgia per la Inquisició i Figaro és el personatge principal de l'òpera de Rossini, en la qual ajuda a aconseguir que l'amor veritable s'imposi.

L’obra consta d’una introducció a capella, dues balades, un solo de guitarra, un passatge operístic amb part de rock i una coda reflexiva. Té una durada de 5 minuts i 55 segons exactament i això té una explicació. A Mercury li agradava molt l'astrologia i el 555 en numerologia està associat amb la mort, no física, sinó espiritual. 

Pel que fa a la lletra de la cançó, parla d’un home que confessa a la seva mare que va matar algú; en el judici, fa servir la seva pobresa com a excusa, en va, i acaba resignat al seu destí.

Bohemian Rhapsody és l'única cançó que ha arribar al cim de la música pop i que encara ara ens posa la pell de gallina. Tot i així, la cançó encara ens deixa molts dubtes per resoldre, com ara què representa per al compositor aquesta cançó?; planteja un tema personal? 

"Crec que la gent només hauria d'escoltar-la, pensar-hi i, després, fer-se una idea sobre el que els diu ...”, va dir Freddie Mercury. Des d'aquí us animem a fer-ho!

David Pivniceru i Carla del Barco

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió