dimarts, 21 de maig del 2019

El futur de l'ésser humà


Els alumnes de 4t d'ESO de l'ALCA científic participen en la quarta edició del Parlament Cientíc Jove.


Els dies 24, 25 i 26 d’abril els alumnes Guillermo Benito, Pol Cabezas, Aina Carné i Clàudia Vinardell, de l’ALCA científic de la nostra escola, van assistir a la 4a edició del Parlament Científic Jove de Catalunya organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Enguany el tema escollit ha estat “El futur de l’ésser humà”, pel qual es van crear 5 comitès per tractar els següents temes: “el cervell humà”, “viure i menjar sa, però com?”, “la reproducció canviant de la humanitat”, “l’optimització de l’ésser humà” i “imitant la natura”.

Des d’ALCA Científic ja feia setmanes que els alumnes treballaven en els diferents aspectes llegint articles i mirant vídeos penjats per l’associació a la pàgina web del Parlament Científic Jove. L’esdeveniment es va dividir en tres dies. Durant el primer, al Movistar Centre, els participants van rebre una xerrada de benvinguda a càrrec del científic i metge Salvador Macip. Durant la resta de la jornada els alumnes es van dividir en els comitès corresponents per fer activitats de cohesió de grup al bell mig de Plaça Catalunya.

El segon dia, al Parc Científic de la UB, els alumnes es van dedicar plenament a tractar temes relacionats amb el seu comitè i a redactar una resolució amb propostes per als fets que havien pensat prèviament. El comitè del cervell humà, va debatre temes com el pensament, el cervell i el seu funcionament i la investigació i cura de malalties de demència. El segon comitè, va tractar temes com els aliments orgànics i transgènics i les seves conseqüències. El comitè de la reproducció canviant de la humanitat, es va centrar en algunes tècniques de reproducció assistida i els seus aspectes ètics. El quart comitè, encarregat de l’optimització de l’ésser humà, va crear una resolució sobre temes com els riscos i límits de millorar l’ésser humà. El cinquè i últim comitè, imitant la natura, va ser l’encarregat d’aspectes com la biologia sintètica i la seva aplicació farmacèutica.

Va ser un dia dur i de molta feina, però els responsables de cada comitè van guiar-los amb dinàmiques que els va facilitar el treball.

El darrer dia es van reunir al Paranimf de la Facultat de Medicina per exposar als companys la seva feina. Cada comitè va llegir la seva resolució seguint les funcions assignades a cada parlamentari. La resta van haver de donar opinions a favor i en contra i finalment votar la seva aprovació.

Una experiència que els va fer reflexionar sobre el futur de l’ésser humà i els perills, tant científics com ètics, que pot comportar el progrés de la ciència sense una legislació al darrera. Va ser una jornada plena d’emocions i ciència que va servir per aprendre el funcionament d’un acte parlamentari i aplicacions desconegudes de la ciència.

Aina Carné, Guillermo Benito i Clàudia Vinardell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió