dijous, 9 de maig del 2019

Centenari del naixement de Joan Brossa



El poeta, dibuixant, mag... Artista, Joan Brossa i Cuervo, va néixer a Barcelona el 19 de gener de 1919, al barri de Sant Gervasi, on el seu pare era gravador.

Va haver de marxar a Lleida per servir a l’exèrcit de la República durant la Guerra Civil Espanyola, amb només disset anys. En aquella època va començar a escriure i, en tornar a Barcelona després de la derrota, va entrar en contacte amb alguns dels artistes de l'avantguarda, especialment el poeta J.V. Foix i el pintor Joan Miró.

A la dècada dels quaranta, en plena postguerra, va conèixer Joan Ponç i Antoni Tàpies, amb qui col·laborarà en nombroses ocasions. El 1948 van fundar el mític grup de la revista Dau al Set al qual pertanyien també Modest Cuixart, J.J. Tharrats o Juan Eduard Cirlot. La revista incloïa textos, pintures i dibuixos… Va acabar al 1955, per culpa de la dispersió del grup. El 1950 es produeix el seu gran canvi, es va dedicar a representar la realitat en prosa. També va donar a conèixer la seva actitud comunista.

Finalment va morir el 30 de desembre de 1998 a la ciutat de Barcelona a conseqüència d’un vessament cerebral fruit d’una caiguda per les escales del seu estudi.

Aquest any ja en fa cent del seu naixement; per això a partir del mes d’abril Barcelona es vesteix de poesia brossiana.

Nosaltres, els alumnes de 3r d’ESO i 4t d’ESO a classe de llengua catalana també estem treballant Joan Brossa i la seva poesia visual i objectual. Estem analitzant els seus poemes i símbols, i creem metàfores brossianes. A les hores de català també intentarem fer el nostre propi poema cercant d’imitar-ne l’estil. Un estil irònic, original i sorprenent. Esperem trobar la clau de la clau!


David Pivniceru i Aya Tammina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió