dijous, 30 de gener del 2020

La boxa, desfem falsos mites

La boxa és un esport que acostuma a estar mal vist, i és veritat que va començar a practicar-se als barris i zones desfavorides; tanmateix, això ha canviat 


Actualment la boxa mou molts diners, i, de fet, un boxejador és un dels esportistes més ben pagats: el que va començar en barris pobres prop del 1867 (parlant de la boxa amb guants) ara és un espectacle que es practica als pavellons esportius més massificats. En definitiva, és un dels esports més reconeguts en l’àmbit de la defensa pròpia.

El seu origen és africà i data del 6000 a.C., a la zona de l'actual Etiòpia, des d'on es va difondre, primer a l'antiga civilització egípcia, i a les civilitzacions mesopotàmiques després. Els pugilistes egipcis van utilitzar una mena de guant que cobria el puny fins al colze. El costum d'utilitzar guants es troba també a Creta i després a l'antiga Grècia, on ja existeixen referències a la boxa a la Ilíada d'Homer. 

Ara bé, convé recordar alguns arguments en contra de la boxa: és un esport violent, que pot tornar agressiva la gent que el practica i que pot causar greus lesions neurològiques. No obstant, cal recordar que actualment hi ha un estricte control durant els combats per protegir la integritat dels esportistes i evitar que es lesionin de gravetat. Tot i que és cert que una minoria de boxejadors s’han hagut de retirar amb malalties neurològiques, la gran majoria no s’enfronta a cap tipus d'afectació cerebral com a conseqüència de la pràctica d’aquest esport.

Els traumatismes de crani, ja sigui per un cop molt fort o per cops repetitius. Això pot resultar en lesions que causen un edema, inflor en el cervell. D'acord a la magnitud i la ubicació del traumatisme es pot provocar un dany neurològic que acabi en la mort immediata. Altres complicacions que poden existir són inflamacions o fractures.

Les complicacions cròniques es diagnostiquen usualment quan el mal ja ha avançat, com en el cas de Muhammad Ali. D'acord amb la ubicació de la lesió, el pacient pot quedar amb problemes de concentració i memòria. Ali va sofrir la síndrome de Parkinson, un patiment comú entre els boxejadors. En els boxejadors, aquesta malaltia es provoca perquè els traumatismes han anat fent malbé les vies del sistema nerviós central. Finalment, els traumatismes al crani poden provocar seqüeles motores, dificultat per caminar o moure’s... 

Per finalitzar, coneixent els beneficis de practicar esport, i sent aquest un dels més complets, la meva conclusió és que la boxa és un esport més segur que no es creu, sempre dins dels seus límits, i en un ambient controlat.
Guillem Batlle

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió