divendres, 14 de febrer del 2020

COVID-19

Les notícies de les primeres setmanes sobre el nou coronavirus declarat a la Xina, i que ha estat batejat amb el nom COVID-19, deien qui hi havia infectades més de 8000 persones arreu del Món, i havia causat unes 170 morts. Com veurem, les xifres no han deixat d’augmentar.

Però, què és un coronavirus?

El coronavirus pertany a la família dels virus, i rep aquest nom perquè està format per una cadena d’anells amb pues, en forma de corona.

Només tenen una única manera de reproduir-se i és entrant en cèl·lules vives; un cop hi han entrat, s’aprofiten de la seva maquinària. Tenen uns pics en el seu embolcall viral que els permeten enllaçar-se a les cèl·lules. Un cop dins, converteixen la cèl·lula en una fàbrica de virus, utilitzant la seva cinta transportadora molecular per produir més virus i enviar-los a l'exterior. Els nous virus infecten una altra cèl·lula, i el cicle comença de nou.

Com va començar l’actual epidèmia?


Encara no se sap del cert l'origen del COVID-19. La idea més estesa és que es va originar en el mercat majorista de marisc de Huan, a Wuhan, una ciutat xinesa amb més d’ 11 milions de persones. En aquest mercat es venia una gran varietat de carns i peixos, i és probable que algun exemplar n'estigués infectat.

Les autoritats han confirmat ja més de 40.000 casos, la majoria a la Xina, però s'han confirmat nous casos a Espanya, França, Itàlia, Tailàndia, Japó, Rússia, Iran i altres països. El cas és que la manera com es feia el recompte no era correcta, i ara se sap que les xifres de malalts i de morts són molt superiors.

Quines vies d’investigació hi ha sobre el coronavirus?


El Centre per al Control i Prevenció de Malalties de la Xina va enviar un equip de científics a Wuhan per a recollir informació sobre la nova malaltia i realitzar proves en els pacients amb la finalitat d'aïllar el virus. El seu treball va consistir a analitzar tres pacients. Amb l'ús d'un microscopi d'electrons, que és capaç de veure en nanòmetres, i l'estudi de el codi genètic, l'equip va poder visualitzar i identificar genèticament el nou virus per primera vegada.

Com ens hi podem defensar?


Per combatre’n la propagació, el Món està reaccionant amb la proclamació per part de l’OMS de l’estat d’emergència internacional. La Xina ha posat en quarantena una ciutat sencera i fins i tot han fet restriccions de viatges. Així mateix, el brot de coronavirus ha afectat la indústria i l’economia xinesa en general.


Es pot dir que encara no s’ha trobat una cura contra el virus, hi ha moltes investigacions En marxa. La millor prevenció: la mascareta, evitar llocs concorreguts, i higiene. I, sobretot, reneteu-vos sovint les mans! 

Mireia Prunera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió