divendres, 10 de desembre del 2021

Els homínids es van quedar sense cua de sobte i no de manera gradual

Els homínids són l’únic primat sense cua; a diferència dels altres primats la seva columna vertebral acaba al còccix. Encara que abans en tenien, la van perdre fa 25 milions d’anys per una mutació genètica.

Per estudiar la pèrdua, el investigador Bo Xia, del Centre Sanitari Langone de la Universitat de Nova York va comparar 31 gens presents al ADN de primats i homínids que provoquen l’aparició de la cua, així si hi ha alguna anomalia hauria de ser la responsable de la desaparició.

L’anàlisi va detectar una mutació en el gen TBXT encarregat de formar la proteïna del desenvolupament de la cua. Van actuar sobre el gen dos transposons (uns fragments d’ADN que salten i canvien de lloc). Un d’ells està present tant en homínids com en micos, en canvi el segon és exclusiu dels grans primats i va impedir el processament de certes proteïnes que van causar la pèrdua de la cua.

Els investigadors van fer un experiment amb 61 ratolins criats amb el gen TBXT dels quals 21 van créixer sense cua, amb una molt curta o una torçada. Cosa que demostra un dels canvis genètics clau de la desaparició de la cua dels homínids. Molts d’aquests 21 ratolins patien d’espina bífida, fet que va crear la teoria que l’aparició d’aquesta malaltia en humans és d’herència genètica.

El que encara és una incògnita és el perquè va convertir-se en el gen dominant.

La majoria de les hipòtesis sobre la pèrdua de la cua indiquen que va ser a causa de l’augment de mida dels nostres ancestres en comparació amb els micos.



Si en voleu saber més cliqueu a l’enllaç:

https://elpais.com/ciencia/2021-11-04/los-hominidos-se-quedaron-sin-cola-de-repente-y-no-por-una-perdida-progresiva.html

Pau Andrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió