dijous, 24 d’abril del 2014

Traspassant les fronteres de la medicina

Després de deu anys d’investigació sobre l’origen de la metàstasi, l’equip de científics dirigit per Joan Massagué, un científic i farmacèutic català reconegut com una de les màximes autoritats mundials en investigació del càncer, ha descobert un mecanisme que provoca que les cèl·lules canceroses s'estenguin pels diferents òrgans del cos. Segons Massagué, si s'aconsegueix inhibir el mecanisme, es podrà evitar part de la metàstasis i reduir, per tant, la mortalitat del càncer. El laboratori que dirigeix, situat al Centre Memorial Sloan Kettering de Nova York, ha començat a treballar en la creació d'anticossos que impedeixin la metàstasis.
La metàstasi és la causa de la majoria de morts per càncer, ja que gran part de tumors primaris no afecten òrgans vitals, però a la metàstasi les cèl·lules canceroses es dirigeixen als diferents òrgans del cos. Massagué afirma que ja fa un temps, va prendre la decisió de no estudiar els tumors primaris com feien altres investigadors i dedicar-se a l'estudi de les metàstasis.
La peça clau del mecanisme que ha identificat l'equip de Massagué és la plasmina, un enzim conegut  pel seu efecte anticoagulant de la sang.
La plasmina té dues maneres de combatre contra les cèl·lules canceroses. La primera, evita que s’enganxin a la part externa dels vasos sanguinis i ,a partir d'aquí, puguin continuar i formar un nou tumor. L'altra és que produeix que es matin elles mateixes, aquesta és la que l’equip de científics de Massagué vol desenvolupar.
Si es confirma la hipòtesi sobre la plasmina i que, per tant, aquest enzim és capaç que les cèl·lules canceroses es matin entre elles, Massagué afirma que en teoria podrien arribar a ser útils per a qualsevol persona a qui s'hagi diagnosticat un tumor.


                                                                                    Marc Román i Adrià Robles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió