dilluns, 25 de gener del 2016

La crisi migratòria a Europa

La migració a Europa ha estat una situació constant des que els conflictes als països més pobres del nostre planeta es van començar a aguditzar. Però en aquests darrers anys, aquesta migració s'ha convertit en un greu problema que no només afecta els refugiats, sinó a la resta de països del món, que s'hi veuen totalment involucrats.

Des de principis de l'any 2015, la quantitat de refugiats i immigrants que arriben a Europa ha augmentat notablement, a una escala sense precedents. Provinents d'una gran diversitat de països i continents, tots ells comparteixen les mateixes vies de desplaçament per tal d'intentar instal·lar-se en llocs on puguin sortir de la situació precària que viuen en els països d'origen.

La majoria utilitzen rutes de migracions marítimes per tal de travessar el mar Mediterrani, mitjançant bots petits i perillosos per tal d'arribar a països de la Unió Europea. Tot i així, generalment, prefereixen no quedar-se al sud d'Europa, i per tant, utilitzen llargues rutes terrestres per arribar a les seves destinacions finals, encara que molts no són capaços d'arribar al seu destí a causa dels grans perills que existeixen.

L'actual, és la crisi migratòria i humanitària més greu a Europa després de la Segona Guerra Mundial. Les principals causes d'aquest elevat augment de refugiats estan relacionades amb conflictes armats (degudes en gran part a la forta repercussió que té actualment la guerra civil a Síria, d'on provenen més de la meitat dels refugiats), persecucions, pobresa, canvi climàtic o violacions massives dels drets humans.

Per tal d'intentar resoldre aquest gran conflicte, els països europeus s'han vist obligats a “repartir-se” d'alguna manera aquests immigrants. S'havien de redistribuir unes 120.000 persones, i finalment, els tres primers països que van rebre més refugiats van ser Alemanya (17.037), França (12.962) i Espanya (8.023).

Pensem que és una situació molt delicada que s'ha de controlar immediatament, ja que, si no, el problema s'agreujarà fins a un punt de descontrol extrem del nostre planeta, on hi haurà països que hauran de mantenir grans masses de població i això comporta un gran cost econòmic. D'altra banda, hem de tenir en compte que l'ajuda d'occident ofereix a aquestes persones la possibilitat de tornar a reprendre les seves vides. Si no fos així, no ens podem imaginar com empitjorarien les seves condicions de vida, sense un lloc segur on establir-se. I si fossis tu qui es trobés en aquesta situació? Com et sentiries?

Júlia Grau i Ainoa Pons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió