dimecres, 20 de febrer del 2019

Compromís amb les dones, Premi Nobel de la Pau 2018

Denis Mukwege i Nadia Murad guanyadors del Premi Nobel de la Pau 2018


Ja fa 123 anys des que Alfred Nobel va començar a Oslo, Noruega, el lliurament dels prestigiosos Premis que duen el seu nom, però no va ser fins 1901 que es va iniciar el lliurament dels premis Nobel de la Pau. Aquest premi comprèn subapartats segons l’àmbit, com ara, al major o millor treball per a la fraternitat entre nacions o la celebració i promoció de congressos de pau.


Al llarg de la història s’han atorgat un total de 99 premis, però, en 19 ocasions la convocatòria no va tenir premiats ja que cap dels projectes no va ser considerat de la importància indicada, en aquests cas els diners es van reservar per a l’any següent. Poden rebre el premi una, dues o tres persones; així, en l'edició del 2018 el Premi Nobel de la Pau ha estat atorgat a Denis Mukwege i Nadia Murad.

"Vint-i-un segles de masclisme, vint-i-un segles de lluita."


Denis Mukwege és un ginecòleg que tracta les víctimes de violència sexual a la República Democràtica del Congo. En quinze anys, ha atès més de 40.000 dones víctimes de violència extrema. L'any 1989 es va convertir en metge i director de l’Hospital General de Lemera. Però el 1996, durant la primera guerra del Congo, l’hospital va ser destruït. Mukwegw va haver de traslladar-se a Bukavu on va fundar l’hospital Panzi amb la idea de lluitar contra la mortalitat materna.

L’any 2013, el nou  hospital ja tenia 398 treballadors i un pressupost anual de 3,2 milions USD; disposa de 450 llits, 250 dels quals estan reservats a víctimes de violència sexual. Les pacients que no poden pagar l’atenció mèdica són tractades de forma gratuïta. A més, Panzi tracta de proporcionar a les pacients assessorament psicològic.

Actualment, el Dr. Mukwege atén 20 pacients per dia la major part de les quals, de set a deu, pateixen problemes de salut i lesions degudes a la violència sexual.

Comparteixo aquest premi amb els jacidís, iraquians, kurds i altres minories perseguides i les incomptables víctimes de violència sexual a tot el món”, va declarar Mukwege en recollir el premi.


Per la seva banda, Nadia Murad és una activista dels drets humans jazidí i supervivent de l’esclavitud sexual de l’Estat Islàmic a Irak.

L'any 2014 Daesh va atacar la seva terra natal a Sinjar amb la intenció de netejar ètnicament Irak dels jecidis i en aquests fets històrics es van produir moltes violacions, una de les vícitmes de les quals va ser Nadia Murad.

Nadia ha guanyat el premi pel seu gran treball centrat a reunir-se amb els líder mundials per crear consciència sobre Daesh i la seva campanya genocida contra els jecidis.

Això demostra que vosaltres ja heu sigut reconegudes. Aquest premi no tindria sentit sinó reconeixes la lluita de la dona”


Ainhoa Gonzalez i Imara Gerber

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió