dimecres, 18 de desembre del 2019

Olga Tokarczuk i Peter Handke, premis Nobel de Literatura 2019

L’Acadèmia Sueca distingeix dos escriptors amb el Nobel, amb l’objectiu de passar pàgina als escàndols d’edicions anteriors


Olga Tokarczuk i Peter Handke són els guanyadors del premi Nobel de Literatura 2019. Ella ,premiada per la seva novel·la Flights i ell, per ser l’escriptor més influent a Europa després de la Segons Guerra Mundial. 


Mats Malm, el secretari de l'Acadèmia Sueca, va afirmar sobre l’autora polonesa que posseeix “una imaginació narrativa que, amb una passió enciclopèdica, simbolitza la superació de les fronteres com a forma de vida” i, de l'austríac, “una obra que plena d'ingenuïtat lingüística, ha explorat la perifèria i la singularitat de l'experiència humana”.

El premi literari més prestigiós aquest cop ha estat atorgat per duplicat,després de la suspensió de la gala del 2018 pels problemes en la institució sueca. Ha arribat l'hora de la literatura i del descobriment de les obres, després d'unes males notícies que havien inclòs acusacions d'assetjament sexual i de corrupció.

Olga Tokarczuk: “No existeix cosa com un món sense dones, però els arxius i la història han fet que sembli que així anava.”


Olga Tokarczuk va néixer a Sulechów un poble polonès, l’any 1962 i actualment viu a Breslàvia, a l’oest del país. Els seus pares eren professors i el pare també treballava a la biblioteca de l’escola. Quan ella l’acompanyava a la biblioteca llegia tants llibres com podia i d’aquí va sorgir la seva inspiració per l’escriptura. 

Peter Handke: "Visc d'allò que els altres no saben de mi" 


Peter Handke és un autor de teatre, novel·la, poesia i assaig. També és guionista i director de cine i una de las plomes més reconegudes de la literatura alemanya.Va néixer l’any 1942 en un poble anomenat Griffen, al sud d’Àustria, que també va ser el lloc d’origen de la seva mare amb qui es va criar juntament amb els seus germans. El seu pare era un soldat alemany a qui no va conèixer fins a una avançada edat. 

Guillem Rodríguez i Alex Àlvarez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió