divendres, 18 de març del 2016

La setmana de la ciència: la visita al sincrotró ALBA

Aquest any, coincidint amb el 20è aniversari de las setmana de la ciència, l'escola, en concret les nostres científiques Rosa M. Gutiérrez i Mònica Suils, ens van fer endinsar en el món de la ciència i en la seva història i els seus descobriments, a través d'un joc voluntari de preguntes que havíem de resoldre mitjançant la recerca d'informació. Ens van anunciar que els tretze guanyadors del concurs de tota l'ESO serien recompensats amb un gran premi, anar a visitar el famós Sincrotró ALBA, l'únic accelerador d'electrons que hi ha a Espanya. Finalment, els guanyadors del concurs van ser deu alumnes de 4t, dos alumnes de 3r i un alumne de 2n. 

L'accelerador d'electrons, té com a finalitat produir llum que permeti analitzar l'estructura atòmica de la matèria, així com les seves propietats. Es troba en funcionament des del 2012 i compta amb set línies de llum totalment operatives en l'actualitat. A part del sincrotró ALBA hi ha altres acceleradors, com per exemple l'LHC del CERN (l'accelerador de partícules europeu construït a Ginebra). Tot i compartir la categoria d'acceleradors de partícules, els objectius són totalment diferents: el sincrotró accelera electrons, a l'LHC acceleren hadrons; l'LHC accelera partícules per fer-les col·lidir entre si, amb la finalitat d'estudiar la matèria a escala subatòmica; al sincrotró s'acceleren partícules amb la finalitat de generar llum, i utilitzar-la per altres experiments. Fins i tot l'escala dels acceleradors és totalment diferent: l'LHC té un perímetre de 28 Km, i el sincrotró ALBA té un perímetre de 268 m.

Anteriorment a la visita al sincrotró ALBA, molts dels nostres guanyadors ja tenien coneixements sobre l'accelerador, ja que havien sentit a parlar-ne, però a l'hora de visitar-lo, no s'esperaven que fos d'aquella manera, uns se l'imaginaven més gran, d'altres més modern; uns s'esperaven veure-hi més coses, altres alumnes deien que era molt petit i que no els va sorprendre tan positivament, però sigui com sigui tots van aprendre alguna cosa.


Clàudia Gómez i Mireia Navarro

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió