dijous, 7 de març del 2019

Leonardo da Vinci, un geni irrepetible

Enguany es compleixen 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci, un personatge conegut universalment, del qual creiem saber-ne moltes coses, però en sabem tantes? El cert és que la seva vida està envoltada per més misteris que coneixements.


Considerat com una de les persones més influents tecnològicament i culturalment, pare de multitud d’invents i de nombrosos experiments, així com també d’algunes de les pintures més conegudes a nivell internacional, la seva figura encarna perfectament l'ideal de l'home del Renaixement i de la saviesa aplicada a diversos camps de la tecnologia i de la ciència.

Da Vinci, inventor


Com a inventor, Da Vinci va deixar plantejades les idees del que després serien dispositius i aparells tan dispars com el paracaigudes, l'helicòpter o el tanc, tot i que el nivell tecnològic de la seva època va fer impossible que els veiés convertits en realitat.

Va inventar una ballesta gegant, que era un arma de guerra de 27 iardes amb 6 rodes, feta amb fusta fina i flexible igual que una ballesta normal, però amb les dimensions més grans que una catapulta de guerra. El compàs també va ser una de les seves múltiples grans invencions. Aquest petit invent ja existia a l’antiga Grècia, però ell en va fer una versió millorada; pot semblar de poca rellevància, però ha estat imprescindible per al disseny arquitectònic. Només cal determinar el seu centre i un punt qualsevol per aconseguir un fabulós i refinat cercle; de fet, no només serveix per a la creació de cercles, sinó també per traçar angles i prendre distàncies.

En resum, Da Vinci era un geni que va revolucionar el concepte d’inventar. Un apassionat per poder portar a la realitat els dissenys i les idees que creixien al seu cap, ja fossin de l’àmbit de l'art o de la tecnologia. Sigui com sigui, ens ha deixat un llegat que encara perdura.

L'home de Vitruvi


Alguna de les obres d’art més importants de Da Vinci va ser l’home de Vitruvi, un dibuix d’una figura masculina nua en dues posicions sobreimpreses en cames i braços, en un quadrat i en un cercle, referència de l’estudi de les proporcions del cos humà perfecte, i que es va realitzar a partir d'uns escrits d’un arquitecte de l’antiga Roma. Aquest dibuix compleix proporcions molt estrictes, per exemple: un palmell equival a l'amplada de quatre dits, o la distància entre el naixement dels cabells i les celles és un terç de la longitud de la cara. Entre moltes altres proporcions, en total hi ha 25 proporcions a seguir.


La Gioconda


Possiblement una de les obres més conegudes de Da Vinci és la Gioconda, reconeguda com una de les millors obres del món sencer, ja sigui per les seves  faccions amb un cert misteri darrere o simplement perquè és considerada com especial, detallada i bella. Durant diversos segles els interrogants sense resposta sobre l'obra de Leonardo han anat creixent, originant apassionades polèmiques en molts autors i investigadors. Davant la gran quantitat de preguntes, les respostes no solen ser prou convincents, de manera que els debats segueixen oberts. Especialment durant els segles XIX i XX, les teories sobre l'origen de la model, l'expressió del seu rostre, la inspiració de l'autor i moltes altres, han pres gran protagonisme i obliguen a una anàlisi històrica i científica profunda.


Àlex Magariño i Xavier López 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió