dijous, 8 de gener del 2015

Vint-i-cinc anys de la caiguda del mur de Berlín

La destinació del pròxim viatge de fi de curs de 4t d’ESO serà... Berlín! Per què? La principal raó del nostre viatge a Berlin és la celebració del 25è aniversari de la caiguda del Mur.

 Soldat intentant saltar al principi de la construcció del mur.
Berlín és la capital d’Alemanya i la ciutat més gran, així com una de les més importants de la història del segle XX. Com ja probablement sabreu, durant la Segona Guerra Mundial, que va començar l’1 de setembre de l’any 1939 i va finalitzar el 2 de setembre de l’any 1945,  es va produir un greu enfrontament entre Alemanya i altres països d’Europa, com ara França, Rússia, etc.
                                                                          

A la fi de la Guerra, Berlín es va dividir en 4 districtes: el districte americà, el districte francès, l’anglès i el de la Unió Soviètica. L’any 1948 els tres districtes aliats, és a dir, els districtes francès, el nord-americà i l’anglès, van decidir unificar els seus territoris i crear un nou estat federal alemany. En forma de resposta, l’URSS, que posseïa el districte soviètic, va edificar l’any 1961 un mur per separar el territori unificat i bloquejar Berlín.


Durant els següents 28 anys, un mur dividí, doncs, la ciutat, i Berlín quedà dividida entre la part Est (països occidentals que formaren la República Democràtica Alemanya) i l’Oest (països occidentals que formaren la República Federal). No es podia travessar el mur per passar de l’Est a l’Oest, ja que no estava permès i hi havia una alta vigilància; de fet,  molta gent morí en intentar travessar-lo. De la vigilància del  mur se n’ocupava la policia fronterera d’alemanya i  la policia popular sobre els oficials i policies aliats. Els mitjans de transport que connectaven la part oest amb la part est i viceversa van ser suspesos; els ciutadans  havien de fer servir passaports i cada part tenia un exèrcit diferent, tot i que la ciutat tenia la mateixa nacionalitat alemanya. D'altra banda, també es van utilitzar en la protecció de la frontera teles metàl·liques, trinxeres per evitar el pas dels cotxes, cables d'alarma, filferros de pues, 30 búnquers i més de 300 torres de vigilància.

En tot el temps que va romandre en peu el Mur de Berlín, es van comptabilitzar al voltant de 5.000 fugues i 238 morts,  incloent els morts en accident, a més de centenars de ferits. Una fugida reeixida i mundialment coneguda és la que es va dur a terme els dies 3, 4 i 5 d'octubre de 1964, quan 57 persones van escapar a través d'un túnel excavat pels berlinesos occidentals.

La història d’aquesta ciutat és impactant, ja que ha sofert anys i anys de patiment.

Ens agrada molt la destinació del viatge de 4t d’ESO d’aquest curs, perquè no ens esperàvem anar a una ciutat tan interesant i amb una història apassionant com aquesta al darrera.


Mural de l'escola explicant la història del mur de Berlín





Sandra Rodríguez i Natàlia Baró

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió