divendres, 29 de gener del 2016

Comuniquem-nos!

eTwinning: la comunitat de centres escolars d'Europa. 


Una plataforma per als equips educatius (professors, directors, bibliotecaris, etc.) dels centres escolars dels països europeus participants, per comunicar-se, col·laborar, desenvolupar projectes o, el que és el mateix, sentir-se i formar part de la comunitat educativa més atractiva d’Europa.


La iniciativa eTwinning promou la col·laboració escolar a Europa utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i dóna suport als centres escolars prestant-los les eines i els serveis necessaris que facilitin la seva associació per desenvolupar un projecte en comú.

El portal eTwinning ( www.etwinning.net ) és el principal punt de trobada i un lloc comú de treball. Està traduït a vint idiomes, compta amb uns 230.277 membres i uns 5462 projectes realitzats entre els centres escolars d'Europa. El portal proporciona eines en línia perquè els docents trobin socis, posin en marxa projectes, comparteixin idees, intercanvien les seves millors pràctiques i comencin a treballar junts.


eTwinning
 va néixer el 2005 com la iniciativa més important del Programa d'aprenentatge eLearning de la Comissió Europea i des del 2014 forma part d'Erasmus +, el programa de la Unió Europea en matèria d'educació, formació, joventut i esport. El seu servei central de suport està dirigit per European Schoolnet, una associació internacional de 31 ministeris d'educació europeus que promouen l'educació en els centres escolars, els professors i els alumnes de tot Europa. eTwinning rep també assistència a nivell nacional dels seus 37 serveis nacionals de suport.

     Com va descobrir eTwinning?  
    Ho vaig descobrir perquè vaig fer una formació del departament d’educació de la Generalitat específica per utilitzar aquesta plataforma.

     De què tractava la formació?
La Cristina Grau, que és experta a Catalunya en aquest tipus de plataformes, va oferiri a diversos professors que estàvem fent un altre tipus de formació la possibilitat de fer també aquesta altra formació com un annex. Per tant, ens va introduir l'eTwinning explicant-nos exactament què és, i ens va proposar fer un projecte dintre d’aquesta formació. Fa un parell d’anys, vaig fer la primera participació dintre d’aquesta nova formació, i va ser un intercanvi de postals de Nadal entre els alumnes de 1r d’ESO i Polònia, Eslovàquia i altres països europeus.

     Com va introduir eTwinning a l’escola? Va ser idea seva?
Quan vaig fer aquesta formació, vaig parlar amb l’equip directiu de l’escola i van trobar que era adient convertir-lo en un projecte escolar perquè els alumnes hi participessin.

Què va ser el que la va motivar per considerar el web una bona eina  o font per als alumnes?
Em va motivar molt el fet de que vaig pensar que era una manera boníssima de practicar l’expressió escrita mitjançant, per exemple, cartes, postals... És una manera real, i els alumnes es motiven molt més si escriuen a una altra persona que no pas si han d’escriure cartes que corregeix el professor i no arriben mai a ningú. A més a més, és una manera per poder conèixer altres cultures diferents a la nostra, ja que a les cartes esmenten costums típics del seu país, i això és molt interessant i important per a mi, ja que no només estan estudiant anglès, sinó que estan fent servir aquesta llengua com a mitjà a l’hora de fer projectes amb altres països, tot i que el projecte eTwinning treballa només en l’àmbit europeu.

Creu que realment és útil per als alumnes? De quina manera els ajuda?
Personalment, jo crec que sí, és útil. És molt motivador per a ells perquè, com ja he dit abans, el fet de saber que estan escrivint la carta a algú altre que la rebrà, els serveix com a motivació per a superar-se a ells mateixos i esforçar-se més.

El considera un web segura?
Sí, el considero un web molt segur i està molt ben controlat. Hi ha persones a cada país, i crec que fins i tot a cada comunitat autònoma, tot i que no estic segura, que s’encarreguen de vetllar per la seguretat d’aquest espai. De fet nosaltres vam tenir un problema el primer dia, i de seguida ens van trucar per solucionar-lo.

Què és el que valora més positivament del web?
El que valoro més positivament és que és un web molt fàcil de fer servir i de posar-se en contacte amb qualsevol professor d’arreu d’Europa

Creu que hi ha alguna cosa a millorar?
Crec que a l’hora de pujar arxius, o quan hem de registrar als alumnes, podria ser d’una altra manera més ràpida.

A part del nostre curs, també hi han treballat d’altres cursos, en el projecte eTwinning, i per complementar l’opinió de la professora Paula Fariña, hem demanat a en Quim Comas i Raúl Campos, alumnes de 2nA d’ESO, la seva pròpia valoració personal:

“La veritat és que va ser una experiència que ens va agradar molt, era divertit poder estar en contacte amb gent d’altres països i comunicar-te amb ells amb un idioma que no és el teu. La dinàmica de treball era molt més motivadora, ja que nosaltres escrivíem les cartes i les donàvem a la senyoreta perquè les corregís com és habitual, i després les enviàvem; és a dir, ens arribàvem a comunicar amb gent real. Feia il•lusió el fet que, per una simple carta, puguis parlar amb gent d’altres cultures diferents a la teva.”

Joan Barbancho i Paula Morales

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió