dimarts, 15 de novembre del 2016

Montserrat Roig


Enguany es commemoren els 25 anys de la mort de Montserrat Roig. Però, sabeu qui era?




Montserrat Roig i Fransitorra va néixer a l’Eixample de Barcelona el 13 de juny de 1946 i va morir a Barcelona als 45 anys, el 1991, víctima d'un càncer. Fou una escriptora en català de novel·les, contes, reportatges i articles periodístics. Va presentar i dirigir diversos programes de televisió. 

Filla de l’escriptor i advocat Tomàs Roig i Llop, que conreà també la narrativa, la biografia i el teatre. Vivia, des de molt petita, en un ambient familiar que li facilità el contacte amb la literatura. L’any 1968 es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, i es va doctorar el 1970.


Trajectòria literària: 


És destacable la seva tasca com a periodista, des de la qual manifestà la seva voluntat per construir una tradició de periodisme culte i amb la voluntat de recuperar la memòria històrica del país, en aquest sentit va col·laborar amb articles d'opinió a El Periódico i el desaparegut diari Avui. I, sobretot, cal destacar l'obra Els catalans als camps nazis, llibre en el qual va recollir l'esfereïdor testimoni de presos republicans catalans que van ser empresonats en camps d'extermini nazi.

Escriptora feminista, L'hora violeta (1980) és la novel·la que culmina el seu posicionament reivindicatiu. Dins la seva carrera literària destaquen les novel·les: El temps de les cireresRamona, adéu. La darrera de les seves publicacions és Digues que m'estimes encara que sigui mentida (1991), en la qual l'autora fa una poètica personal.

Us recomanem la lectura de Montserrat Roig per cercar de comprendre i dialogar amb els grans i petits esdeveniments del nostre dia a dia. 


Albert Güell i Mouhcine Khali.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió