dimarts, 5 de març del 2019

Article 13: el final d'Internet?

L'article 13 forma part d'una proposta de legislació sobre drets d'autor a la Unió Europea, recollida amb la intenció de protegir millor la creativitat dels artistes i creadors de contingut. Es busca trobar formes efectives perquè els titulars de drets d'autor protegeixin el seu contingut en línia. L’article 13 està descrit d’aquesta manera en la legislació del Parlament de la Unió Europea.


« L'article 13 obliga els proveïdors de serveis de la societat d'informació que emmagatzemen i donen accés a grans quantitats d'obres i altres prestacions carregades pels seus usuaris a prendre mesures adequades i proporcionades per a garantir el funcionament dels acords subscrits amb titulars dels drets i per impedir la disponibilitat en els seus serveis de continguts identificats pels titulars de drets en col·laboració amb els proveïdors de serveis. »

La plataforma que més quedaria afectada per aquest article és YouTube, una de les xarxes socials més populars i amb més contingut a Internet. Des de YouTube donen suport a l’objectiu principal de l'article 13, que és ajudar els creadors i artistes a tenir èxit de manera individual i sense còpies ni plagis. No obstant això, la proposta actual de l'article 13 escrita pel Parlament Europeu comportarà conseqüències no intencionades. Amenaça centenars de milers de creadors, artistes i altres empleats en l'economia creativa.

Tal com està escrit actualment pel Parlament Europeu, l'article 13 podria significar que YouTube es veurà obligat a bloquejar milions de vídeos actuals i nous a la UE. Podria limitar dràsticament el contingut que es pot penjar a YouTube. Això seria especialment difícil per als creadors i artistes d'aquest espai, ja que es podrien bloquejar molts tipus de vídeos: vídeos educatius, musicals oficials, covers de música, mash-ups i remixes, memes, paròdies i molt més.

La versió proposada eliminarà el sistema d'avís i retirada existent a Internet, i convertirà plataformes com YouTube, Facebook, Instagram, SoundCloud, Dailymotion, Reddit i Snapchat, en responsables, en el moment de la càrrega, de qualsevol infracció dels drets d'autor en el contingut d'usuaris, creadors i artistes. Les plataformes es veurien obligades a bloquejar la majoria de càrregues a causa de la incertesa i la complexitat de la propietat dels drets d'autor.

A l’article 13 se li afegeix l’11, una « protecció de les publicacions de premsa pel que fa als usos digui » (tal i com el descriu el Parlament de la Unió Europea), que també ha causat controvèrsia. L'article pretén que portals de notícies, com ara Google News, paguin als editors per utilitzar fragments dels seus articles a les seves plataformes o simplement per utilitzar-ne l'enllaç. 
Si estàs en qualsevol dels 28 estats membres de la UE, YouTube i altres plataformes poden no tenir més remei que bloquejar els vídeos que ja hi hagis penjat i evitar que facis càrregues noves a la Unió Europea, si no pots demostrar que ets el propietari de tot allò que aparegui als teus vídeos, incloses imatges i sons. Per als creadors que no viuen a la UE, probablement YouTube i altres plataformes bloquejaran els seus vídeos als usuaris de la UE.

El 12 de setembre de 2018, el Parlament Europeu va votar a favor de seguir endavant amb l'article 13. No obstant això, encara no és una llei. El llenguatge s'està redactant i revisant entre els representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell Europeu. El llenguatge està previst que es finalitzi en els pròxims mesos i els estats membres de la UE poden tenir fins a dos anys per decidir si l’article entra en vigor. Tot i que actualment la llei sembla que només afectarà els països membres de la UE, també podria establir un precedent i convertir-se en un dret internacional, que podria ser devastador per a molts creadors de contingut a tot el món. L’únic benefici d’aquest article recauria en les grans empreses a les quals els usuaris haurien de pagar per poder incloure el seu producte entre el seu contingut.

És important que els responsables polítics s’adonin que les persones reals podrien veure's afectades negativament per l'article 13 tal com va ser escrit pel Parlament. Alguns dels creadors de contingut més importants a YouTube com Phil DeFranco, PewDiePie i altres ja n’estan parlant. I són moltes les persones, empreses i grups que ho han discutit.

Estem a l’expectativa de llegir el redactat definitiu d’un article que podria canviar Internet tal com el coneixem. 

Aina Puertas i Clàudia Vinardell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió