dimecres, 6 de març del 2019

La ciència no té gènere

El passat dia 11 de febrer va celebrar-se el dia de la dona científica, per aquesta raó hem volgut tractar aquest tema, ja que ens sembla que és alhora un tema d’interès i controvèrsia.


Les dones no gaudeixen de les mateixes oportunitats que els homes per a desenvolupar una professió científica i per a progressar-hi. Les dades al respecte són molt clares i es poden resumir en el fet que conforme s’avança cap a càrrecs acadèmics més alts, la proporció de dones és cada cop menor. Es coneix com el fenomen tisora. 

Si penseu que la situació està millorant perquè les dones cada vegada tenen més visibilitat… A finals de l’any passat un científic del CERN va fer una conferència que deia que les dones no estaven interessades en ciència, i que les úniques que es queixaven de la situació eren externes a l’àmbit científic. Jutgeu vosaltres mateixos... 

Les científiques estan clarament poc representades i, com a conseqüència, n'hi ha poques que hagin transcendit. Però hi són. Hem fet un llistat de les nostres 5 científiques preferides: 


Jocelyn Bell Burnell (1943 -)



Va descobrir el primer pulsar (estel de neutrons que emet radiacions periòdiques) amb l’ajuda d’un radiotelescopi.

El seu director va rebre el Premi Nobel per aquest descobriment i el desenvolupament del model teòric. Ella no va ser ni tan sols anomenada. La seva tasca ha estat reconeguda amb diversos premis posteriorment. 


Lisa Meitner (1878-1968)


Va treballar en radioactivitat i física nuclear i va formar part de l’equip que va descobrir la fisió nuclear. Per aquesta fita, Otto Hahn va rebre el premi Nobel de química al 1944, del qual ella en va quedar injustament exclosa. 


Marie Slodowska-Curie (1867-1934)


És la científica a qui tothom reconeix. En un laboratori de condicions qüestionables va ser la primera a treballar en el camp de la radioactivitat.

Reconeguda amb dos premis Nobel, va dedicar la vida completament a la ciència, essent pionera en la conciliació treball-família, primera professora a la Sorbona, va fer d’infermera a la Primera Guerra Mundial. 

Katherine Johnson (1918 -)


Va contribuir als programes especials de la NASA utilitzant els primers ordinadors electrònics.

Va aconseguir una gran precisió en la navegació astronòmica i va calcular la trajectòria del Mercury Project. Els seus càlculs foren decisius per fer possible el vol de l’Apolo 11 a la Lluna.

Mae Jemison (1956 -) 


Primera dona afroamericana que va viatjar a l’espai com a part de la tripulació de l’Endeavour.


Aquestes només són només 5 de les moltes científiques que hi ha arreu del món. La ciència no té gènere. 

Quan t’estimes la ciència, tot el que vols és seguir treballant. 

SCIENCE NOT SILENCE 


Iván López i Gerard Rodríguez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió