dijous, 27 de febrer del 2020

Una proteïna, la clau de la memòria

Segons l’OMS, a escala mundial es diagnostiquen  gairebé 10 milions de casos de demència nous a l’any. Cada 4 segons en detecten un nou cas i el 60% són d’Alzheimer


L'Alzheimer és un tipus de demència que causa problemes en la memòria, el pensament i el comportament. Els símptomes generalment es desenvolupen lentament i empitjoren amb el temps, fins que són tan greus que interfereixen en les tasques quotidianes.

Descoberta una proteïna que pot ser al darrera de la progressió de l'Alzheimer



Un grup internacional d'investigadors liderats per la Universitat de Munic ha descobert que una proteïna relacionada amb la inflamació del cervell és la clau per entendre  la progressió de l'Alzheimer, fet que obre una via per a desenvolupar noves teràpies que milloren la vida dels pacients .

El científic Marc Suárez-Calvet, un dels investigadors de la Fundació Pasqual Maragall, ha explicat que es tracta de la proteïna TREM2 que es troba en les cèl·lules que tenen com a funció defensar el cervell. Quan es produeix un dany en aquest òrgan, com el causat per l'Alzheimer, es desencadena una reacció inflamatòria en la qual estan involucrades aquest tipus de cèl·lules per intentar contenir-lo. 

L'estudi, publicat a la revista Science Traslational Medicine, ha pogut aclarir que la inflamació causada per la proteïna TREM2 té un efecte beneficiós per al curs de la malaltia, de manera que potenciar-la pot ser una manera d'alentir-ne la progressió.

No obstant això, Suárez-Calvet ha admès que la cura de l’Alzheimer "encara està lluny", però que "és factible modificar el curs de la seva evolució", de manera que el següent pas serà crear fàrmacs "que facin la funció de la proteïna TREM2 ". Per aquesta raó, creiem que com més aportacions rebin a la Fundació millor i així podran portar a terme investigacions que ajudaran a trobar la cura per als afectats d’aquesta malaltia.

Marta Burguès i Carla Montero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió