divendres, 17 d’abril del 2015

La nit del dia

El passat dia 20 de març es va produir un fenomen astronòmic extraordinari que no s'havia pogut apreciar a Espanya des de feia uns anys. Es tracta d'un eclipsi solar total.


Un fenomen d'aquesta magnitud només es produeix cada certs anys i és causat per l'alineació de la Terra, la Lluna en fase plena o nova (en aquest cas nova) i el Sol, provocant que el nostre satèl·lit envaeixi el Sol en el firmament, ocultant-ne la llum i provocant uns minuts de foscor a la superfície de la Terra.

L'eclipsi es va poder veure a l'hemisferi Nord, a tota la zona Euro-asiàtica, però no ha totes les regions per igual. Es va iniciar a les Illes Canàries a les 7,45h. I a la Península, a la zona de Girona i Barcelona va començar a les 9,15h.

Depenent de la inclinació en què es troben els diferents països, l'eclipsi només es va poder apreciar de manera parcial; a Espanya el punt màxim va tenir lloc a les 10,45h i era d'un 75% d'ocultament del disc solar. Tot i així, a mesura que s'avançava cap al Nord d'Europa, la visió d'un Sol enfosquit era major, fent que a les Illes Feroe, unes illes situades al cercle polar Àrtic, l'eclipsi fos total.


Aquest any les coincidències estan a l'ordre del dia, no només perquè aquest eclipsi ha tingut lloc el mateix dia que l'equinocci (pas d'hivern a primavera), sinó perquè, només 15 dies més tard, es va produir un eclipsi Lunar. També aquest eclipsi ha estat el primer d'una sèrie de tres eclipsis que es donaran durant les dècades següents, distanciats per 19 anys (2015, 2026, 2034) el de 2026 serà visible de manera total a Espanya i al 100% d'ocultament serà totalment apreciable des de Catalunya.

Un fenomen com aquest, que s'enfosqueixi el dia, té altres conseqüències. Les cèl·lules fotovoltaiques que s'alimenten dels raigs solars baixen el rendiment, i es produeix així una disminució de l'energia produïda, cosa que fa perdre beneficis a les empreses elèctriques. A un nivell més proper a nosaltres, l'eclipsi ens va afectar de manera que, per precaució, els patis de les escoles es van suspendre perquè, encara que el Sol estigui parcialment ocult darrera de la Lluna, els raigs solars continuen arribant a la Terra i si es mira directament cap al Sol, la retina pot quedar-ne afectada i provocar problemes de visió, danys neuronals irreversibles i ceguesa. Tot i així esdeveniments com un eclipsi no hem de deixar-los escapar, perquè podem fer servir unes ulleres especials per a eclipsis que filtren la radiació infraroja i ultraviolada. No obstant, encara que disposéssim d'aquestes idees, degut al temps ennuvolat que feia no es va poder apreciar en totes les poblacions de Catalunya.

Enric Ballesteros i Josep Barnils

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió