dijous, 24 de gener del 2019

El Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals de Barcelona

El matí del dimecres 14 de novembre de 2018, els alumnes de 4t ESO de l’itinerari de biologia, vam anar a visitar el Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) de Barcelona. Aquest centre només obre dos cops l’any durant la setmana de la Ciència, del 12 al 18 de novembre i no cal dir que vam aprofitar l’ocasió.

El laboratori forma part del Consell Superior d’Investigacions Científiques on investiguen els oceans des de diverses perspectives i la seva relació humana, per mitjà de projectes. 


A les 8h del matí vam agafar el tren de l’estació de Canovelles que ens va traslladar fins al centre d’investigació. Un cop allà ens vam dividir en dos grups i vam recórrer l'espai amb diversos tallers didàctics que ens havien preparat.


En el primer taller un jove biòleg que estudia els microorganismes marins ens va parlar dels organismes més petits, que són més difícils d’investigar que els grans, ja que són molt diferents genèticament entre ells. Això ajuda a entendre millor l’hàbitat de cada ésser marí.

En el segon taller ens van rebre dues investigadores del mar Mediterrani, que n'estudien les gorgònies, una espècie de corall molt comú al nostre mar. Sovint van amb submarí per les profunditats de Cap de Creus i n'analitzen la vida marina. 

Vam continuar amb una altra especialista en l’estudi de la reproducció dels peixos en diferents temperatures i com afecta això els gens sexuals. Estudia el canvi climàtic i com afecta els animals marins.

Dues biòlogues més ens van conduir cap a una sala plena d'aquaris amb meduses i ens van explicar en què consistia la seva feina: investiguen i detecten per quina zona trobem aquest animal en èpoques de platja, i busquen noves maneres per curar i tractar les picades. Finalment, ens van ensenyar com reaccionar davant una picada de medusa.

Per últim, un biòleg ens va conduir cap al seu laboratori on estudia els animals marins amb microscopi, vam analitzar les formes dels tentacles d’un pop i la seva funció.

La visita va ser una bona oportunitat per poder conèixer les tasques dels investigadors científics i els projectes que actualment s’estan duent a terme a nivell nacional i internacional pel que fa a les investigacions oceàniques i mediambientals. A més, va ser molt interessant de cara a entendre com seria el nostre futur laboral si ens decantéssim per aquest àmbit.

David Pivniceru i Carla del Barco

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió