dijous, 21 de novembre del 2019

Cada acció té la seva conseqüència

Durant aquests darrers 20 anys s’han duplicat les intoxicacions per consum d’alcohol entre els menors d'edat.


Molt jovent a partir dels 12 o 13 anys ja comença a consumir alcohol quan surt de festa. Molts joves no són conscients de les conseqüències que pot tenir consumir alcohol tan aviat.  


Són diverses les causes que expliquen l'increment del consum d'alcohol entre els joves. Una és el preu baix d’una ampolla i una altra és la seva fàcil accessibilitat. Certes botigues no demanen DNI i venen alcohol a menors de 14 anys. També hi ha joves que tenen amics més grans que els compren l’alcohol.

Als països europeus, els joves d’entre 16 i 18 anys tenen ja permís per comprar i consumir alcohol, però mentalment encara no estan preparats com els adults.

El consum excessiu representa un gran problema per a la salut i, sovint, quan en són conscients, ja no hi ha marxa enrera. 


El 6% dels coma etílics es produeixen en menors de 14 anys. Les complicacions més greus del coma etílic són els vòmits, les convulsions i la hipotèrmia, que poden posar la vida en risc. Les possibles seqüeles són molt diverses, però estan relacionades amb danys i alteracions del sistema nerviós central, cardiovascular, endocrí i digestiu. Cal tenir en compte que l’adolescència és una etapa de canvis en la formació del cervell.  D'altra banda, el consum d’alcohol en poc temps produeix alteracions en la memòria i en l’aprenentatge en un cervell que, com hem vist, encara s’està desenvolupant. 

L’alcohol no hauria de ser accessible a menors, ja que no són prou madurs per consumir-ne. Els governs haurien de vigilar i castigar els comerços que en venen a menors. Perquè cada acció té la seva conseqüència i, actualment, molts del comerços no la reben.

Jana Garcia i Núria Berengueres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió