dijous, 21 d’abril del 2016

Cinquè aniversari del desastre de Fukushima

En el cinquè aniversari de la catàstrofe que va devastar al Japó l'11 de març de 2011 i va causar la mort d'unes 16.000 persones i va desplaçar-ne centenars de milers més, la vida continua i els supervivents tracten de començar una nova etapa. El terratrèmol i el posterior tsunami van ser un cop molt dur per al Japó i les seves conseqüències encara perduren, com per exemple la radioactivitat. Es calcula que encara hi ha unes 63.000 persones en habitatges temporals que no han pogut tornar a casa.


El tsunami es va emportar per endavant milers de cases. També va afectar greument la planta nuclear de Fukushima que estava situada a primera línia de la costa. Els reactors de la planta es van veure molt malmesos i van explotar, provocant incendis i emissions de radioactivitat en un radi de 32 km. Tot i els intents dels encarregats d'aturar l'aigua contaminada, no es va aconseguir i milers de milions de litres es van veure abocats a l'oceà Pacífic, de manera que la radioactivitat va arribar fins a la costa oest dels Estats Units. El passat 9 de febrer, els encarregats de seguretat de la planta van acabar de construir un nou dic de contenció per tal de parar l'aigua contaminada que la planta segueix abocant. Però aquesta mesura no ha estat del tot efectiva ja que les parets del dic es van esquerdar i l'aigua contaminada pot passar sense problemes entremig de la barrera.

Un altre problema de l'accident de la central nuclear va ser la contaminació del sòl. Més de 19 milions de metres cúbics van estar dipositats en bosses de plàstic i posteriorment emmagatzemats als camps de la zona. No obstant, més de 700 bosses contaminades van ser arrossegades per les inundacions de l'any passat, i van arribar en alguns casos a rius de més de 160 km de distància.

En conclusió, tot i que ja han passat cinc anys de la catàstrofe, els efectes produïts encara perduraran durant centenars d'anys i els habitants afectats de Fukushima no podran tornar a casa seva, amb normalitat plena, mai més.

Marc Gera i Alexander Jañez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió