dijous, 5 d’abril del 2018

Adolescents encadenats


La violència de gènere en els adolescents ha crescut un 37,2% des de l’any passat.



Al llarg de 2015, moltes menors de 18 anys van sol·licitar al voltant de 900 ordres de protecció. 


En el tercer trimestre de 2016, els jutjats espanyols van rebre 38.402 denúncies per violència de gènere, el que suposa un important increment interanual del 13,9%. Va haver-hi 36.079 víctimes, el  2% de les quals eren menors. 

Aquestes dades són preocupants, ja que revelen que el maltractament està present entre els adolescents cada cop amb major freqüència

Ensenyar és viure i conviure


Les adolescents que es troben en aquesta situació viuen en un estat de confusió i incredulitat i normalment tarden a reconèixer que tenen un problema. Comencen a identificar que alguna cosa va malament però no poden creure que es troben en una situació de violència de gènere, ja que s’acostuma a pensar que això només passa a persones grans, d’una edat mitja-alta, a gent casada o a una parella adulta.

Per això és tan important que els nens tinguin una bona educació: ensenyar és viure i conviure. Si els eduquem bé, podrem arribar a evitar aquesta violència. Els adolescents d’avui, en un futur transmetran aquests ensenyaments a altres generacions. 

Mitjançant un estudi s’ha donat a conèixer la gravetat d’aquesta tendència tan preocupant. Per exemple, en el cas de les noies, han de ser socialitzades en un model d’amor-patiment amb el qual s’identifiquen com si estiguessin en una pel·lícula. I els nois es veuen obligats a ser el model de noi que lidera grups, d’alta autoestima i superficial. I, tots ells, nois i noies, creuen que l’home que és dur i difícil, és el més atractiu.

ProyectoScopio va fer també un estudi sobre aquest tipus de violència, entrevistant 1.247 joves d’entre 15 i 19 anys. El 24% dels adolescents creuen que la violència de gènere és una “conducta normal” en una parella, i el 31% considera que és un problema que augmenta progressivament lligat a la població immigrant. Un 21,2% creu que és un tema que sempre s’exagera, i un 7%, que és un problema inevitable que desgraciadament sempre ha existit.

Entre els signes més comuns de la violència de gènere en els adolescents trobem: la gelosia, les humiliacions, el control del mòbil... Totes les víctimes es justifiquen en la idea d’un amor en el qual és normal que l’home vulgui controlar la “seva dona”.



Per tot plegat, l’any passat es van realitzar una sèrie de campanyes contra la violència de gènere entre menors d’edat (com la de la Confederación Nacional de Mujeres en Igualdad) amb lemes com: ”NO es amor”, “El amor no se mide”, “El amor no es de cuentos, ni de cuentas” amb els quals s’intentarà trencar amb el fals mite de l’amor romàntic que està disfressat de violència.

Esperem que les campanyes funcionin i que les cadenes que prenen la llibertat a aquests adolescents es trenquin.

 Anna Pascual i Alice Oliver

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió